(Ne)isplata poticaja

Poljoprivrednici prosvjeduju ispred Parlamenta; Lijanović: Prosvjedi su nepotrebni

Gospodarstvo / Flash | 25. 03. 2014. u 12:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljoprivrednici su se danas u podne okupili ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH da bi izrazili nezadovoljstvo radom Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Prosvjedu koji je organiziralo Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) podršku su dali Savez poljoprivrednih udruženja FBiH te manja poljoprivredna udruženja iz Sarajeva, Tuzle, Goražda Srednjobosanske i Unsko-sanske županije.

Poljoprivrednici prosvjedom žele skrenuti pažnju na problem donošenja programa poticaja čiji je rok za usvajanje 60 dana od usvajanja proračuna. Taj rok je istekao još 6. veljače, a Odbor za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas bi trebao raspravljati o ovogodišnjem programu poticaja.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović kazao je da očekuju da Odbor danas da suglasnost i da se konačno usvoji program poticaja za 2014. godinu.

Po njegovim riječima poljoprivrednici traže isplatu neisplaćenih poticaja iz dijela 2012., 2013. i procjenjuju da se radi o iznosu od 15 do 18 milijuna KM.

Također, zahtijevaju hitan sastanak s federalnim ministrima poljoprivrede i financija i federalnim premijerom na kome bi razgovarali o implementaciji isplate poticaja za 2012., 2013. i 2014. godinu.

Muslimović je kazao da očekuju da se do 31. ožujka isplate poticaji, a u suprotnom najavljuju nove prosvjede.

U situaciji kada bi program poticaja bio danas usvojen,kako navode poljoprivrednici, zakonski rok od 60 dana bio bi "dvostruko premašen" da bismo ostvarili svoja prava.

UPBiH smatra da odbori za poljoprivredu konstantno opstruiraju usvajanje programa iako je on usklađen s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Domom naroda.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović izjavio je danas novinarima u Sarajevu da je program poticaja u poljoprivredi još u prosincu prošle godine uputio prema odborima Federalnog parlamenta.

On je podsjetio da je probijen zakonski rok za njegovo usvajanje te je izrazio uvjerenje da će Odbor za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici dati suglasnost za program poticaja kako bi on bio usvojen i da bi se u idućem mjesecu stvorile pretpostavke da poljoprivrednici mogu ostvarivati svoja prava koja im po zakonu pripadaju.

''Smatram da nema potrebe za prosvjedima jer vjerujem da su članovi odbora odgovorni i posebno dobro plaćeni i da trebaju raditi svoj posao jer prošlo je već više od sto dana otkako su dobili prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva'', izjavio je Ivanković Lijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close