Nema zakona

Politika koči energetski razvoj BiH

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2016. u 19:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donošenje zakona o električnoj energiji i energetske strategije na nivou BiH u ovom trenutku bio bi najznačajniji iskorak Bosne i Hercegovine prema obavezama Europske energetske zajednice, čime bi se stvorili uvjeti za financijsku podršku za unapređenje energetskog sektora.

Opet je politika prepreka, mada iz resornog državnog ministarstva i komisije tvrde da bi problem mogao biti riješen na jesen, piše Federalna.ba.

Pardoksalno je što BiH trenutno predsjedava Europskom energetskom zajednicom, a više od deset godina nema energetske strategije i zakonskih rješenja iz te oblasti na nivou države.

Zbog sankcija iste te zajednice čiji je član od 2005. ne može pristupiti nikakvim fondovima.

Konsenzus o principima za izradu strateškog dokumenta je, po svemu sudeći, daleko jer resorna entitetska ministarstva godinama ne uspijevaju formirati ni radne grupe.

''Ministar Mirko Šarović je ovo pitanje uvijek stavljao kao prioritet entitetskih ministarstva nadležnih za eneregiju. Ja se nadam da će u rujnu konačno stvoriti uvjeti da krenemo sa veoma važnim poslom'', kaže Admir Softić, pomoćnik ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH.

Vlada FBiH nedavno je donijela odluku o izradi svog strateškog dokumenta iz energetike, dok u RS-u strategiju već imaju. Sad se vodi bitka o formi državne strategije - da li će biti jedinstvena ili usuglašeni zbroj dviju entitetskih strategija.

''Ima usvojena strategija RS-a, ali ona nije dovoljna da dobijemo pare. Da bismo došli do sredstava, potrebna nam je strategija na nivou BIH. Ma kakva mi razmišljanja u RS-u imali, morat ćemo se uključiti u tu priču i morat ćemo dati dopinos da se usvoji strategija na nivou BiH'', ističe Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH.

A novca za sada nema. U bespovratne fondove EU-a ne možemo bez strategije, a sredstva za regionalne projekte dobijamo ako je interes izvoz iz BiH.

Tako smo na lipanjskom zasjedanju lidera Zapadnog Balkana u Parizu od više desetina projekata dobili jedan. Vrijednosti 66 milijuna eura za transport električne energije od Srbija i Crne Gore ka Italiji.

''Sama BiH teško može usvojiti energetsku strategiju i usvojiti zakone - tu je presudna pomoć prijateljskih zemalja koje će ponuditi rješenje prihvatljivo za oba entiteta u BiH'', tvrdi direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Naše vlasti u međuvremenu rade na nacrtu zakona o državnom regulatoru električne energije. Taj krovni zakon trebao bi riješiti i pitanje plina, uz uvjet da se približe stavovi prije nego zeleno svjetlo dajuentitetska ministarstva i nacrt zakona pošalju u parlamentarnu proceduru. Možda u međuvremenu bude formirana i radna grupa za izradu strategije.

Kopirati
Drag cursor here to close