Ulaganje u BiH

Političari rastjeruju investitore

Gospodarstvo / Flash | 08. 02. 2017. u 15:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) stranim investitorima nudi 400 investicijskih projekata, oko 250 investicijskih lokacija i posjeduje bazu kontakata od 6.760 potencijalnih investitora koje redovno informira o projektima i poziva da ulažu u BiH'', izjavio je direktor FIPA-e Gordan Milinić.

FIPA je danas u Sarajevu organizirala poslovni prijem za ekonomske predstavnike akreditiranih ambasada u BiH da bi doprinijela poboljšanju saradnje u oblasti privlačenja stranih ulaganja.

''To su naši stalni suradnici u procesu privlačenja stranih investicija, a danas želimo da im ponovo skrenemo pažnju da uspostave kontakte sa svojim ministrarstvima, gospodarskim komorama u svojim zemljama, udruženjima i klubovima gospodarstvenika, kao i pojedinačno s gospodarstvenicima i da im daju što više informacija o investicijskim potencijalima BiH, da ih pozovu da nas posjete i da vide naše mogućnosti za ulaganja'', izjavio je Milinić.

Naveo je da su, prema preliminarnim podacima za devet mjeseci 2016., strane investicije u BiH iznosile svega oko 274 milijuna KM.

''To je veoma niska brojka i mi nismo zadovoljni. Možda će se ona nešto popraviti u četvrtom kvartalu koji je bio malo stabilniji. Imali smo također i značajnijeg odljeva stranih investicija u prošloj godini jer su neke domaće kompanije kupile strane, tako da to više nisu strane investicije'', dodao je.

Uputio je apel svim političarima u BiH da spuste tenzije i da ne rastjeruju investitore.

''Investitori su bukvalno preplašeni situacijom u BiH. Imali smo veoma loš drugi i treći kvartal prošle godine. Investitori traže pojašnjenja o situaciji u BiH, objašnjavali smo im prošle godine da je sve to dio predizborne kampanje'', naveo je.

Naglasio je značaj ekonomske diplomacije dodajući da su u prošloj godini među ostalim imali značajne kontakte s Japanom.

''Putem ekonomske diplomacije uspjeli smo da dovedemo japanske investitore, bilo je tu 15-ak kompanija s kojima su sada u tijeku intenzivni kontakti'', dodao je Milinić.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da, kada je riječ o stranim investicijama, najviše „smeta“ priča o negativnom ambijentu u BiH, jer ona šteti zemlji.

Naglasio je dobru suradnju PKFBiH i FIPA-e i da veoma često nastupaju zajednički.

''Kada razgovaramo s potencijalnim stranim investitorima u BiH, o mogućnostima i granama industrije u koje bi mogli ulagati, često koristimo materijale FIPA-e'', dodao je Jašarspahić.

Kada je u pitanju strano investiranje u BiH, kako je naveo, puno je odgovornih i zaduženih u zemlji za realizaciju takvih projekata, počevši od resornih ministarstava, lokalnih zajednica, pa čak i tvtki koje imaju suradnju sa stranim investitorima.

Kopirati
Drag cursor here to close