kontrola

Pojačani inspekcijski nadzori rada “nacrno”

Gospodarstvo / Flash | 31. 05. 2016. u 15:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojačani inspekcijski nadzori rada “nacrno” otpočeli su od srijede, 25. svibnja, na području Županije Sarajevo, u skladu s programom pojačanih inspekcijskih nadzora suzbijanja “sive ekonomije” na tržištu rada (zapošljavanja “nacrno”).

Obzirom na činjenicu da je pojava rada ”nacrno” najčešća kada su u pitanju sezonski građevinski radovi, ugostiteljstvo, turizam i obrt, fokus aktivnosti zajedničkih timova sačinjenih od federalnog i županijskog inspektora usmjerene su na pomenute oblasti kontrole.

‘’Povodom navedenog, a imajući u vidu činjenicu da smo zaprimili veći broj prijava u kojima stoji da je na određenim građevinskim radilištima angažiran enormno veliki broj radnika “nacrno”, u okviru pomenutih aktivnosti postupajući inspektorski timovi vrše inspekcijske kontrole na nekoliko gradilišta, i to konkretno na gradilištima na području općina Hadžići i Centar u Županiji Sarajevo. Tom prilikom je zatečen veći broj angažiranih radnika “nacrno”, te su utvrđene i druge nepravilnosti koje se ogledaju u grubom kršenju odredaba Zakona o zaštiti na radu.

Povodom navedenog, postupajući inspektori poduzet će zakonom propisane upravne mjere u cilju otklanjanja nezakonitosti u izvršavanju zakona i drugih propisa, te će počinioce takvih nezakonitih radnji sankcionisati i izdavanjem prekršajnih naloga’’, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Podršku inspekcijskim aktivnostima inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove i žzpanijskih inspektora Župnijske uprave za inspekcijske poslove Županije Sarajevo pružaju policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Županije Sarajevo, a sve u cilju omogućavanja legitimiranja svih osoba zatečenih na gradilištu, te osiguravanja sigurnosti svih osoba tijekom vršenja inspekcijskih nadzora.

Iz FUZIP ističu visok nivo susretljivosti i profesionalnosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Županije Sarajevo i županijskih inspektora Županijske uprave za inspekcijske poslove Županije Sarajevo, koji sudjeluju u zajedničkim inspekcijskim aktivnostima.

U okviru plana pojačanih inspekcijskih nadzora koje na području Županije Sarajevo tijekom proteklog vikenda, na okolnosti “rada nacrno” i neizdavavanja fiskalnih računa, izvršeno je ukupno 450 inspekcijskih nadzora.

U postupku izvršenih kontrola, od 174 kontrolisana radnika, njih 22 su zatečena na radu bez reguliranog radnopravnog statusa, a kod 28 kontrolisanih subjekata konstatiran je prekršaj koji se odnosi na neizdavanje fiskalnog računa, priopćeno je iz Županijske uprave za inspekcijske poslove ŽS. Radi utvrđenih prekršaja inspektori su, kako se navodi, izdali 155 prekršajnih naloga u iznosu 197.290 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close