Deset milijardi KM

Pogledajte popis prioriteta Vlade FBiH pri izgradnji autocesta u BiH

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2016. u 09:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH završila je popis prioriteta iz oblasti gradnje energetskih projekata i projekata gradnje autocesta, čija je ukupna vrijednost investicija 10,6 milijardi maraka, otkriva Dnevni avaz.

Svi ovi projekti nalaze se među "100 prioriteta Vlade FBiH", koje je ova institucija pripremila početkom godine kako bi investitorima ponudila konkretne projekte za financiranje i ujedno im olakšala natječajne procedure.

Definirani projekti

Većina sredstava za gradnju već je osigurana putem međunarodnih financijskih kreditora, ali i privatnih kompanija i državnih banaka iz Kine koje su spremni financirati gradnju termoelektrana, prije svega Bloka 7 TE Tuzla.

Samo u energetski sektor, prema dokumentaciji Dnevnog avaza, u sljedeće četiri godine bit će investirano ukupno 3,6 milijardi KM (oko 1,7 milijardi eura). Radi se o 11 projekata iz energetske oblasti koji su već spremni za gradnju i za koje je osiguran novac, prije svega Njemačke razvojne banke (KfW), ali i EBRD-a i Svjetske banke.

Prema podacima Vlade Federacije, koja je definirala popis ovih projekata, gradnja Bloka 7 TE u Tuzli koštat će 795 miliona eura, Bloka TE Kakanj 8 bit će 540 milijuna eura, hidrocentrala Ustikolina 140,7 milijuna eura, Babino Selo 15,3 milijuna eura, Kovanići 24,5 milijuna eura.

Procijenjena vrijednost gradnje Vjetroelektrane Vlašić iznosi 65 milijuna eura, Bitovnja - Konjic 75 milijuna eura, a Medveđak Bihać 50 milijunaa eura. U listu prioriteta Vlada FBiH stavila je i gradnju plinovoda ''Južna interkonekcija Novi Travnik - Zagvozd'' Hrvatska u vrijednosti od 102 milijuna eura, ali i gradnju toplovoda Kakanj – Zenica, čija je vrijednost procijenjena na 73 milijuna eura.

Kada je u pitanju popis prioriteta gradnje autocesta i brzih ceste, Vlada FBiH pripremila je također 11 projekata, čija je ukupna vrijednost 7,2 milijarde KM (3,6 milijardi eura). Kada je u pitanju Koridor 5C, Vlada FBiH među prioritete je stavila i gradnju dionice autoceste Svilaj - Odžak (II faza), koja će koštati 27,8 milijuna eura, autoceste Poprikuše - Nemila u vrijednost od 215 milijuna eura, kao i Nemila - D. Gračanica - 142 milijuna eura.

Gradnja Mostara Uskoro će početi radovi na autocesti na Koridoru 5C Tarčin - Ovčari (Konjic) čija je ukupna vrijednost 365 milijuna eura i Ovčari (Konjic) – Mostar sjeverna sekcija, što će koštati 536 milijuna eura.

Među prioritetima je i gradnja autoceste Mostar sjever - Mostar jug sekcija, što će koštati 316 miliona eura, Mostar jug - Buna sekcija 168 milijunaa eura, ali i brze ceste Lašva – Nević-Polje Travnik - 183 milijuna eura, Nević-Polje - Jajce 550 milijuna eura, te brza cesta Žepče - Tuzla 511 milijuna eura, ali i Tuzla - Orašje 635 milijuna eura.

Ove dionice, prije svega u SBK, bit će sagrađene putem modela koncesije, a za eksproprijaciju zemljišta već je izdvojeno oko deset miliona KM.

Brza cesta Lašva – Nević-Polje

Povezivanjem brze ceste Lašva – Nević-Polje s Koridorom 5C centralno područje BiH će dobiti najbolju prometnu vezu sa središnjom Europom i Jadranom na jugu. Ovaj projekt uključuje gradnju oko 24 kilometra ceste na dionici od četiri trake s međunarodnim standardima između Lašve i Nević-Polja.

Sekcija je podijeljena na tri poddionice: Lašva - Kaonik, Kaonik - Vitez i Vitez – Nević-Polje. Polazna točka gradnje je na Koridoru 5C (Lašva petlja) i završava sa na petlji Nević-Polje u blizini grada Travnika. Glavne strukture su gradnja tri tunela i osamnaest mostova i vijadukata. Na ovom dijelu su četiri petlje (Lašva, Kaonik, Vitez, Nević-Polje)

Projekti iz energetske oblasti

- 3,5 milijardi KM bit će ukupno uloženo u energetski sektor
- 795 milijuna eura koštat će gradnja Bloka 7 TE u Tuzli
- 102 milijuna eura koštat će gradnja plinovoda Novi Travnik – Zagvozd
- 140,7 milijuna eura gradnja Hidrocentrale Ustikolina
- 75 milijuna eura gradnja Vjetroelektrane Bitovnja – Konjic

Projekti gradnje brze ceste u FBiH

- 183 milijuna eura koštat će gradnja brze ceste Lašva – Nević-Polje
- 550 milijuna eura Nević-Polje – Jajce
- 511 milijuna eura Žepče – Tuzla
- 635 milijuna eura Tuzla - Orašje

Kopirati
Drag cursor here to close