Zbog izbjeglica

Počela prva otkazivanja turista na Jadranu

Gospodarstvo / Posao | 26. 09. 2015. u 09:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Migrantska i izbjeglička kriza s kojom se danima nosi Hrvatska ipak će prema pisanju hrvatskih medija ostaviti posljedice na hrvatski turizam.

Slobodna Dalmacija piše kako strane turističke agencije i turoperatori zbog imigrantske krize sve češće moraju odgovarati na pitanja gostiju o sigurnosti i miru za vrijeme odmora u Hrvatskoj, zbog čega su prvi otkazi dolazaka stigli najprije iz Skandinavije na Makarsku rivijeru (deset Norvežana), a zatim i u Split,

Također isti medij navodi da je službena politika u Hrvatskoj sve uvjeravala kako je u turizmu sve savršeno mirno i idilično.

‘’Hrvatska se trenutno susreće s dijelom velikog izbjegličkog vala koji je posljednjih tjedana zahvatio gotovo cijelu Europu. Unatoč tome, gradovi u Hrvatskoj, turistički kompleksi te hrvatske turističke destinacije su i dalje sigurni i sasvim uobičajeno funkcioniraju.

Zbog navedene situacije na određenim graničnim prijelazima promet može biti usporen, ali naši gosti u svakom trenutku pri odlasku iz Hrvatske mogu se sasvim sigurno i bez briga vratiti kući’’, navodi se u odgovoru Ministarstva turizma na upit o tome koliko se migrantska kriza odražava na normalan turistički promet u zemlji.

Nadalje dodaju kako su kontinuirano u kontaktu s MUP-om i Ministarstvom vanjskih poslova kako bi imali pravodobne informacije, a predstavništva HTZ-a u svijetu su također dobila upute i informacije. Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA još nema informacija o organiziranim otkazima, no pojedinačnih otkaza ima, navodi Slobodna Dalmacija.

‘’Ako se u izbjegličku priču na bilo koji način uključe turistička odredišta na obali, kao Dubrovnik ili Dalmacija, onda bismo mogli imati pravih problema u turizmu. Važno je gostima dati pravu informaciju jer sve ovo što se događa nije za turizam dobro, ali najgore je šutjeti o tome. Naše grupe Južnoafrikanaca, Brazilaca, Tajlanđana idu redovno i nemamo nikakvih otkaza.

Što se tiče preporuke o tome da se ne putuje u Hrvatsku, koje navodno neke zemlje daju svojim građanima, ona nije valjana ni za povrat novca ni za storniranje jer je sigurnosno stanje u Hrvatskoj dobro’’, kazao je Ivan Pukšar iz “Kompasa”.

Kopirati
Drag cursor here to close