HBŽ

Po žurnom postupku usvojen Zakon o šumama

Gospodarstvo / Flash | 28. 02. 2014. u 18:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon o šumama Hercegbosanske županije (HBŽ) usvojen je danas po žurnom postupku na sjednici Skupštine ove županije održanoj u Tomislavgradu.

Kao razloge donošenja Zakona o šumama Hercegbosanske županije po žurnom postupku, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ilija Šljivić je zastupnicima prenio da su izvršili određene izmjene i dopune na prijedlog Zakona o šumama koji je bio ranije dostavljen Županijskoj skupštini na razmatranje čime je bio zatražen povrat radi izmjena i usuglašavanja nekih članaka.

U povučenom ranijem prijedlogu Zakona o šumama HBŽ-a, po riječima ministra Šljivića našla se izmjena nekoliko članaka a među istima se, po reakcijama zastupnika, posebno ističe izmjena izdvajanja za šumski doprinos na način da je predviđeno 8 posto izdvajanje na namjenski račun lokalne samouprave (općinama) dok je 1 posto šumskog doprinosa predviđeno za proračun županije.

U svezi sa spomenutom izmjenom ministar je kazao da je ranija odluka bila sedam naprama dva odnosno sedam posto je bilo predviđeno lokalnoj samoupravi dok je dva posto namijenjeno proračunu Županije.

Zastupnici Dinko Barać (HDZ 1990) i Drago Stanić kao neovisni zastupnik su bili na samom početku pri usvajanju dnevnog reda protiv da ova točka ide po žurnom postupku s tim da je Barać još na to uputio primjedbu da se nije poštovala vremenska procedura o dostavi materijala kao i amandman da omjer šumskog doprinosa umjesto 9 bude 6 posto ( 5 posto na namjenski račun lokalne samouprave a 1 posto na poseban račun Skupštine) što Vlada i Skupština ove županije nisu prihvatili.

Za predloženo izdvajanje za šumski doprinos, Barać je istakao da predstavlja značajno povećanje, navodeći pri tom brojku preko 2 milijuna KM godišnje, što će se, po njemu posebno reflektirati na poslovanje ŠGD "Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres. Stoga je Barać zatražio očitovanje menadžmenta navedenog gospodarskog društva vezano za ovu odluku i mogućnosti njihovog daljnjeg poslovanja.

Pošto prozvanih nije bilo, Ivica Matković iz NSRZB je replicirao Baraću kazavši da je menadžment šumskog gospodarskog društva upoznat s ovim zakonom kao i sa spornom visinom šumskog doprinosa te da su stava da povećanje omjera neće ugroziti njihovo poslovanje.

"Nakon čak godinu dana mi smo našli kompromisno rješenje, došli smo do zakona koji je prihvatljiv parlamentarnoj većini, lokalnim zajednicama kao i županiji kao oblik vlasti u FBIH“, kazao je Slaviša Mihajlović iz SNSD-a.

Bilo je i drugih primjedbi i sugestija od strane ostalih zastupnika na predloženi zakon te je na kraju isti usvojen sa 17 ruku za, 2 suzdržana i 1 protiv.

Zastupnici su još usvojili Zaključke o Nacrtu zakona o javnom okupljanju Hercegbosanske županije te o Nacrtu Zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole Hercegbosanske županije.

Jednoglasno je usvojena Odluka o prijenosu udjela državnog kapitala u JP RU "Tušnica“ d.o.o Livno na JP "Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar radi povezivanja navedenih društava u ovisno i vladajuće društvo.

Kopirati
Drag cursor here to close