Tri trojčice

Po uzoru na EU, Ljaljić najavio ukidanje roaminga u našoj regiji

Gospodarstvo / Flash | 27. 08. 2014. u 15:57 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon vijesti da je Europski parlament potvrdio ukidanje roaminga u EU do kraja 2015, sličan potez mogao bi da bude primijenjen i od strane ostalih europskih država i država kandidata - Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Sporazum koji će ukinuti naknade za roaming u regiji trebao bi biti potpisan krajem rujna u Budvi.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, izjavio je da će predstavnici država regije potpisati sporazum koji bi trebao da označi prvi korak ka ukidanju roaminga u ovom dijelu Europe.

Sporazum je rezultat postignute suglasnosti Vlada i regulatornih telekomunikacijskih tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Odluka o ovakvom postupku donijeta je nakon što je postignuta suglasnost vlada i regulatornih telekomunikacijskih tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

"Sporazum će biti potpisan tijekom Infofesta u Budvi. Kada budemo imali ovaj krovni sporazum, započet ćemo i razgovore sa lokalnim operaterima za koje vjerujemo da će naći ekonomski interes da ga primjenjuju", rekao je Ljajić za Blic.

Ljajić je također dodao da je Srbija pokušala da se, kao kandidat za članstvo u EU, priključi programu ukidanja naknada za roaming koji je donio Bruxelles, a koji će krajem 2015. donijeti znatno niže cijene ove usluge za države članice EU.

Nažalost, europski povjerenik za ova pitanja čvrsto je izjavio da se spomenuta direktiva odnosi isključivo na države članice, što je i potaklo Srbiju i ostale države regije na sklapanje sporazuma.

Od 1. lipnja građani Europske unije za roaming na području Unije plaćaju 55% manje nego u prošloj, a do kraja naredne godine roaming u EU bit će u potpunosti ukinut.

Kopirati
Drag cursor here to close