Merkel poziva pomoć

Plinske sankcije Ukrajini pogodile bi i BiH

Gospodarstvo / Flash | 21. 10. 2014. u 11:47 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija ugostit će pregovore Rusije i Ukrajine koji za cilj imaju postizanje dogovora oko isporuka i cijene plina, čime bi se izbjegla moguća obustava plina ove zime, prenosi Deutsche Welle.

Ruski i ukrajinski ministri energetike sastat će se u utorak u Bruxellesu. U središtu razgovora nalazit će se ukrajinski golemi dug te stvaranje plana otplate.

U međuvremenu, Moskva je već izrazila zabrinutost oko šanse da Ukrajina smogne nužna sredstva. Dok se plinska situacija ne raščisti, ne postoje nikakve garancije o količinama plina koji bi Ukrajina trebala dobiti ove zime, a nisu specificirani ni uvjeti koji bi bili postavljeni uz takvu hipotetsku isporuku plina.

''Vrag se krije u detaljima. Ne mislim da će ruski plan uskoro biti dostavljen Ukrajini'', rekao je visoki ruski državni izvor, blizak pregovorima oko plina, za Reuters.

Guenther Oettinger, europski povjerenik za energetiku, preuzet će ulogu posrednika na sastanku između dvojice ministara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je saveznike Ukrajine da pomognu toj zemlji u otplati plinskog duga Rusiji, istovremeno tražeći od Kijeva veći nivo odgovornosti u plinskoj raspravi.

''Tragamo za rješenjem, a ono se još ne nazire. U međuvremenu, zima dolazi'', rekla je Merkel.

Europska unija dobiva trećinu svoga plina od Rusije, a polovicu tog plina isporučuje joj se preko Ukrajine. Oettinger je prošli tjedan objavio rezultate simulacije u kojoj se provjeravala europska reakcija na najgori scenarij plinskih sankcija koje bi bile nametnute Ukrajini.

Na temelju rezultata, najviše bi stradale Finska, Estonija, BiH, Srbija i Makedonija, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close