Ulaganje

Plinovod iz Azerbejdžana i Jadransko-jonski koridor šansa za Hercegovinu

Gospodarstvo / Flash | 30. 08. 2016. u 15:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju je danas počela dvodnevna Investicijska konferencija na kojoj će biti prezentirani razvojni potencijali ovog grada s naglaskom na sektore infrastrukture, turizma, poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je pozitivnim održavanje ovakve konferencije u Trebinju, napominjući da je ovaj grad u prethodnom razdoblju dobio značajne donacije od pojedinih zemalja.

Nova ulaganja

Ivanić je kao jednu od šansi za Hercegovinu naveo prolazak Jadransko-jonskog koridora preko Popovog polja, ali i mogućnost prolaska plinovoda iz Azerbejdžana kroz ovaj dio Republike Srpske.

On smatra da se treba više orijentirati na projekte koji zapošljavaju i da treba na njima konkretnije raditi.

"Dobio sam popis mogućih projekata, a postoje i dva investicijska fonda koja su došla do Predsjedništva BiH, a koji traže popis projekata da se razmotri mogućnost novih ulaganja u BiH i Republiku Srpsku", rekao je Ivanić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je ovu konferenciju pozitivnim iskorakom koji bi, kako kaže, trebalo da preraste u tradiciju.

Potrebna bolja infrastruktura

"Volio bih da uz ovu konferenciju u Trebinju imamo i jedan reprezentativan Međunarodni sajam na kome bi osnova trebala biti vino, hrana i turizam, grane po kojima je ovaj grad prepoznatljiv", rekao je Šarović i dodao da bi kao ministar podržao takav projekt.

On je istakao da bi Trebinje i Hercegovina trebaju imati bolju infrastrukturu, prvenstveno prometnu, naglašavajući da bez prometnog uvezivanja nema kvalitetnog napretka, te da ovaj hercegovački grad treba biti priključen na jedan od ključnih koridora - Jadansko-jonski.

Ministar inozemnih poslova BiH Igor Crnadak smatra da su ovakvi događaji veoma važni za nova investicijska ulaganja, piše Srna.

"Najbitnije je da sa ovakvih skupova pošaljemo poruku da nismo nemiran teren u koji ne treba investirati, već naprotiv", rekao je Crnadak.

Trebinje bogatije za nova radna mjesta

Veleposlanik Češke u Bih Jakub Skalnik rekao je da će njegova zemlja osigurasti grant Trebinju od pet milijuna eura za projekt izgradnje vodovodnog sustava Zubačkog platoa.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je da je cilj konferencije da se predstave realizirani i planirani projekti.

On je zahvalio veleposlanstvima svih zemalja koje su prethodnih godina svojim investicijama bili prisutni na ovom području, napominjući da će tijekom skupa biti predstavljani projekti koji će Trebinje obogatiti za nekoliko stotina novih radnih mjesta.

Vučurević je podsjetio da je Trebinje prethodnih godina iz raznih zemalja dobilo pet milijuna eura donacija.

Konferenciji, čiji je organizator grad Trebinje u suradnji sa fondacijom "Konrad Adenauer" i Agencijom za unapređenje stranih investicija BiH /FIPA/, a koja je održana u jednom trebinjskom restoranu, prisustvovali su i veleposlanici Srbije, Hrvatske, predstavnici Veleposlanstva Rusije, zamjenik veleposlanika Crne Gore, te predstavnici istočnohercegovačkih općina.

Kopirati
Drag cursor here to close