'Dobar početak'

Pelješki most ostaje kao projekt kad za to bude novca

Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2012. u 12:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedini način na koji Hrvatska u ovom trenutku gleda na rješavanje pitanja povezivanja teritorija je Neumski koridor koji je "naš izbor i naš prioritet", rekao je izvor blizak Vladi RH, o čemu su već vođeni razgovori i s BiH i s Europskom komisijom.

Pelješki most ostaje projekt koji ćemo rješavati kada ćemo za to na raspolaganju imati financijska sredstva. Hrvatska, dodao je, nije poslala nikakav zahtjev za financiranje izgradnje Pelješkog mosta.

Na novinarsko pitanje traži li Bosna i Hercegovina kakve ustupke, izvor je rekao da će Neumski koridor biti samo dio "paketa rješenja" koji treba ispregovarati s BiH a koji uključuje i neka druga otvorena pitanja.

Predstavnici EU-a smatraju da se rješenje, kakvo god ono bilo, treba donijeti do sljedećeg ljeta jer Hrvatska inače neće imati "dobar početak" u EU.

Što se tiče CEFTA-e, izvor je rekao da se Hrvatska nada do kraja 2012. ili početkom sljedeće godine imati jasnu sliku o svojoj trgovinskoj poziciji na regionalnom tržištu budući da se radi o "najosjetljivijem trgovinskom pitanju kada uđemo u EU".

Europska komisija, koja shvaća važnost tog pitanja za hrvatsku trgovinu, trebala bi početkom rujna početi pregovore sa zemljama članicama CEFTA-e o trgovačkom režimu s Europskom unijom nakon ulaska Hrvatske.

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska će morati napustiti preferencijalni, praktički slobodni režim izvoza u zemlje CEFTA-e, odnosno Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo,
Moldaviju, te prihvatiti trgovinski režim koji EU ima bilateralno dogovoren sa svakom od tih zemalja. EU sa svakom od tih zemalja ima potpisane Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju, koji im dopušta da još neko vrijeme zadrže carine na proizvode iz EU-a, dok one mogu gotovo sve proizvode izvoziti bez carina.

Europska komisija bi početkom rujna trebala dobiti mandat za pregovore u ime Europske unije, a time i u ime Hrvatske.

Bez promjena postojećih ugovora EU-a s tim zemljama, hrvatski izvoznici prehrambenih proizvoda bi na svojim najvažnijim inozemnim tržištima izgubili pozicije zbog prestanka važenja CEFTA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close