Zanima ih kako radimo

Pčelari iz Poljske u posjeti Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2017. u 09:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotinu pčelara iz poljske regije Šlezija boravila je u posjeti Hercegovini. U okviru posjete za pčelare iz Poljske organiziran je prijem u gradskoj upravi u Trebinju, a gosti su posebno zanimanje pokazali za rad Pčelarskog centra Udruženja „Žalfija“ u Petrovom polju.

Mnogo je toga što povezuje one koji se iz hobija ili profesionalno bave pčelarstvom, pa bilo to na sjeveru ili jugu Europe- pokazala je ova posjeta.

Ipak, iako je osnovna djelatnost ista, značajne su i razlike, prije svega u prirodnim uvjetima za bavljenje pčelarstvom, ali i načinu rada – kažu gosti iz Poljske, a prenosi trebinje.info.

''Mi imamo kratak period vegetacije, hladnije je nego ovdje, a i tehnologija koju koristimo je drugačija '' kaže Vjecslav Blondin, član Udruženja pčelara Šlezije.

Domaćini su objasnili kako rade pčelari u Hercegovini i zašto je ovdašnji med izuzetnog kvaliteta.
Dok se, na primjer, u Poljskoj prikuplja med uglavnom sa kultiviranih i tretiranih površina, u Hercegovini ogroman postotak meda dolazi iz nedirnute prirode.

Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara istočne Hercegovine kaže da je osnovna razlika u tome, pa je i kvaliteta neusporediv.

Posjeta iz Poljske organizirana je zahvaljujući dobroj suradnji sa turističkim radnicima iz Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close