Denis Bećirović

Parlament treba prihvatiti prijedlog mjera zaštite domaće poljoprivrede

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 09. 2017. u 12:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik SDPBiH uZastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Bećirović, koji je predložio inicijativu za izradu i dostavu PSBiH prijedloga efektivnih mjera zaštite domaće poljoprivrede kazao je da, imajući u vidu sve probleme s kojima se u BiH u oba entiteta suočavaju poljoprivredni proizvođači, ovaj prijedlog treba podržati na današnjoj sjednici te pozvati Vijeće ministara BiH da što prije pristupi njegovoj realizaciji.

Podsjetio da je ovaj prijedlog dostavljen u srpnju u parlamentarnu proceduru te da ga je razmatrala, a nakon toga i podržala Komisija za vanjsku trgovinu i carine.

Zastupničkom inicijativom Denisa Bećirovića Vijeće ministara BiH bilo bi zaduženo da, u suradnji s entitetskim vladama, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu PSBiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog mjera efektivne zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje u BiH.

Podsjetimo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u intervjuu za magazin Start da se uvoznički lobiji u BiH bave svojim poslom i koriste šansu za sebe koliko im to tržište i propisi BiH dozvoljavaju.

''Ako je tržište liberalno i slobodno, a naše jeste, ako nema dovoljno kvalitetnog domaćeg proizvoda ili je on cjenovno nekonkurentan, kompanije koje se bave uvozom će to iskoristiti. Njihove šanse bit će manje ako podržavamo domaće, ako podignemo standarde, ako povećamo produktivnost i konkurentnost, ako uredimo granicu, spriječimo prevare i zloupotrebe i slično'', rekao je Šarović.

Istaknuo je da je BiH ovisna od uvoza jer i dalje znatno više uvozimo nego što izvozimo.

Kopirati
Drag cursor here to close