poslodavci za zakon

Pandurević: Poslodavci nisu neprijatelji radnika i ne žele biti neprijatelji sindikata

Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2015. u 14:47 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mladen Pandurević izjavio je danas da su pregovori o Zakonu o radu vođeni osam godina, te da smatra da Savez samostalnih sindikata BiH ne želi njegovu izmjenu.

Pandurević je na pres-konferenciji kazao da su poslodavci odustali od 11 svojih amandmana, da je devet usaglašeno tijekom pregovora, a 22 odbijena.

Istaknuo je da se radnici ne trebaju bojati novog zakona jer poslodavci nisu neprijatelji radnika, a ne žele biti neprijatelji ni sindikata.

Potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH Bruno Bojić istaknuo je da bh. zakoni nisu usklađeni sa zakonodavstvom EU zbog čega BiH zaobilaze investicije, te da treba hitno usvojiti predloženi Zakon o radu kako bi "zaštitili poslodavca od lošeg radnika i radnika od zlonamjernog poslodavca".

Direktorica kompanije Bekto Precisa Enisa Bekto kazala je da predloženi Zakon o radu izjednačava žene s muškarcima u "našem muškom svijetu", te da treba obratiti pozornost na porodiljnu odsutnost čiji troškovi padaju na teret poslodavaca, zbog čega je prisutna diskriminacija žena.

Naglasila je da u zemljama u okruženju i u EU ti troškovi padaju na teret zdravstvenog osiguranja, kao i da je potrebno rasteretiti poslodavce fiskalnih i parafiskalnih nameta i povećati kazne za rad "na crno" kako bi došli do pravih rješenja.

Vlasnik HIFA Grupe Izudin Ahmetlić naveo je da gospodarstvenici žele dobiti što je moguće kvalitetniji zakon o radu u što kraćem roku, te da naftaši, koje on predstavlja, smatraju da je važno da zakon ide u parlamentarnu proceduru.

Generalni direktor ASA Holdinga Eldin Hadžiselimović rekao je da podržava predloženi Zakon o radu jer je fleksibilan i daje poslodavcima mogućnost da budu aktivniji na tržištu, ali da i on može biti promijenjen ako ne bude dao željene rezultate.

Član Upravnog odbora Vijeća stranih ulagača u BiH Valentin Ilijevski istaknuo je da je postojeći Zakon o radu prepreka za investicije zbog čega podržava usvajanje novog, te da bi on trebao sadržavati veće olakšice za investicije od predloženih.

Dodao je i da su zakoni na zapadu znatno liberalniji nego u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close