Proizvodni pogon

Otvorena nova tvornica: Tekstilna industrija bogatija za 300 radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 02. 09. 2015. u 12:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred više od 150 zvanica, direktorica 'Alme Ras', Almasa Memagić u društvu direktora proizvodnje 'Triumph' Austria, Thomasa Oechsnera i direktorice i vlasnice Comprom Plus iz grupacije 'Calzedonia', Jasne Prapotnik, presjecanjem crvene vrpce svečano je otvorila vrata novog proizvodnog pogona u Visokom. Ova investicija, vrijedna 2,5 milijuna KM, omogućit će značajno povećanje kapaciteta, te se u ovom pogonu planira proizvodnja preko 9 milijuna komada godišnje.

Radovi na projektu nazvanom 'Piramida' Visoko, započeti su još u lipnju 2014. godine. Objekat se prostire na parceli od 4.000 m², od čega je 3.500 m² korisnog prostora: proizvodnih hala, skladišta i popratnih objekata.

Dobrodošlicu prisutnima poželio je izvršni direktor 'Alma Ras' kompanije, Rasim Memagić, koji se prvenstveno zahvalio rukovodstvu općine Visoko na podršci i dobivanju svih potrebnih suglasnosti za izgradnju i rad tvornice u veoma kratkom roku, te svim gospodarstvenicima i pojedincima koji su podržali ovaj projekt od samog početka.

"Zahvaljujem USAID Sida Gold projektu koji je koordinirao ostale partnere, Zavodu za zapošljavanje FBIH, REZ agenciji koja je uradila operativni dio i administraciju cijelog projekta, te firmi 'Key Consulting' koja je pružala konsultantske usluge.

Istaknuo bih EBRD i zahvalio se na nesebičnoj podršci pruženoj također od samog početka, a ogleda se u financiranju polovine ukupnih troškova usmjerenih za konsultantske usluge na projektu, a također su bili na raspolaganju za unapređenje i implementaciju. Suradnja sa EBRD-om traje dugi niz godina, što je dokaz da je 'Alma Ras' kvalitetan partner koji ispunjava sve kriterije modernog i stručnog pristupa poslovanju".

Ovo je potvrdio i Zihnija Hasović, national programme manager EBRD-a, rekavši kako je suradnja započeta još 2005. godine. "Tada smo podržali jedan projekt osnaživanja brenda i dizajn tadašnje kolekcije proizvoda. Zatim smo našu suradnju nastavili tijekom 2011. do 2013. kroz rad sa stranim ekspertima na izradi dugoročnog plana razvoja, obukama menadžment tima i zaposlenih.

Dok smo u prošloj i ovoj godini surađivali na projektu koji je u konačnici imao za cilj formiranje ove nove proizvodne jedinice 'Alma Ras' u Visokom". Prisutnima se obratio i vođa projekta, Kemal Hadžić, koji je istaknuo važnost obuke novih radnika.

"Posebna pažnja posvetila se edukaciji, prenosu znanja ('now-how') i primjeni najboljih iskustava u tekstilnoj industriji. U tu svrhu 'Alma Ras' je osnovala u novom pogonu u Visokom i interni Centar za obuku kroz koji su prošli svi novi uposlenici u Visokom, bez obzira na eventualno njihovo prethodno iskustvo u tekstilnoj industriji".

Trenutno je zaposleno 200 radnika, a vrši se obuka za dodatnih 40, s namjerom da do kraja godine ukupni broj bude 300 radnika. Objekat je izgrađen od najkvalitetnijih materijala, gdje se posebna pažnja usmjerila na optimalne uvjete za rad, ali i sigurnost na radu. Cijeli objekat u potpunosti je klimatiziran i opremljen sa 220 suvremenih šivaćih strojeva i strojeva za obradu tekstila.

Iznenađenje na otvaranju priredio je direktor proizvodnje kompanije 'Triumph', Thomas Oechsner, kada je obznanio da je 'Alma Ras', u periodu od 2008. godine do danas, proizvela 40 milijuna komada gotovih proizvoda za ovu kompaniju, te uručio prigodan poklon direktorici Almasi Memagić.

'Alma Ras' slovi za društveno odgovornu kompaniju, što je dokazala i ovoga puta, pružajući doprinos lokalnoj zajednici. Izvršni direktor, Rasim Memagić uručio je ček u vrijednosti od 3.000 KM Ženskom rukometnom klubu 'Visoko', te za kraj poželio da ovaj pozitivan primjer razvoja domaće kompanije, zapošljavanja i konstantnog usavršavanja, bude poziv i drugima da pomažu ovakve i slične projekte, prije svega da pozovemo državne, federalne i druge institucije da partnerski sudjeluju u ubrzanom razvoju ekonomije na zdravim osnovama, i podrže kompanije u cilju zapošljavanja i oporavka, navodi se u priopćenju iz ove kompanije.

Kopirati
Drag cursor here to close