Sarajevo

Otvoren Summit 100 lidera: Zajedničke vrijednosti i mobilnost su ključ uspjeha regije

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2016. u 14:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničke vrijednosti i mobilnost su ključ uspjeha jedne regije čije zemlje mogu zajednički nastupati na tržištu te ekonomski napredovati, poručio je Kari Kahiluoto, predsjedavajući Nordijskog vijeća ministara, tijela koje regulira međusobnu ekonomsku suradnju nordijskih zemalja.

Kahiluoto je u izlaganju o temi "Inspiracija sa sjevera" na Summitu100 koji se održava u Sarajevu predstavio pozitivnu praksu ekonomske suradnje nordijskih zemalja, koja zemljama u regiji Jugoistočne Europe može poslužiti kao primjer.

On je podsjetio kako su nordijske zemlje (Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska) još 1952. godine odlučile ekonomski surađivati i zajednički nastupati u svijetu svjesne da su kao male zemlje i manje konkurentne ukoliko nastupaju samostalno.

"Finska je predsjedavajuća Nordijskog vijeća za ovu godinu i zato sam ovdje u Sarajevu. Sinergija, brendiranje i suradnja su tri ključne riječi. Odmah ću dati svoju poruku: suština nordijske suradnje se tiče dva pitanja, zajedničkih vrijednosti i slobodne mobilnosti, to je suština naše suradnje. Ako ima nešto što vam mi možemo ponuditi kao inspiraciju, to su naše poruke", rekao je Kahiluoto.

Temelji nordijske suradnje, kako je naglasio, su pitanja koja mogu biti inspiracija za regiju Jugoistočne Europe.

Prema njegovim riječima, mobilnost podrazumijeva slobodu kretanja koju su nordijske zemlje zajednički uspostavile iako su neke od njih u Europskoj uniji, a neke nisu.

"Trebamo osigurati mobilnost i nastojati otklanjati dojam o novim preprekama. Osnove nordijske suradnje su zajedničke vrijednosti, teško ih je objasniti, ali mogu reći da postoje, to su otvorenost nordijskog društva, pouzdanost lidera zemalja, ljudska prava i jednakost u društvu koji vode povjerenju. Osnvači nordijske kooperacije 1950-tih godina razumijeli su važnost mobilnosti, to je važan pokretač društva. Nekada su se nordijske zemlje dogovorile da otvore granice i osnuju zajedničko tržište rada, beneficije za manjinske grupe. To smo napravili prije članstva u EU", poručio je Kahiluoto.

Mobilnost je uveliko pomogla nordijskim zemljama i da zadrže socijanu sigurnost.
"Mobilnost nije nešto što će vam dati, to treba stalno razvijati", naglasio je Kahiluoto.
Kada je riječ o brendiranju, on je dodao kako su nordijske zemlje jako mnogo uložile u brendiranje. Podsjetio je na 2014. godinu kada su nordijske zemlje usvojile strategiju brendiranja nordijske regije čime su zagarantirali promoviranje izvora i investicija iz svijeta u nordijskim zemljama.

U organizaciji ASA Holdinga i BBI banke u Sarajevu se danas se održava Suumit100 biznis lidera Jugoistočne Europe okupljenih pod geslom "Dogovor za novo doba". Riječ je o petom Suumitu čiji su prethodni domaćini bili Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

Kopirati
Drag cursor here to close