Hadžići

Otvoren pogon za proizvodnju izolacijske vune

Gospodarstvo / Flash | 27. 09. 2016. u 20:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Francuske u BiH Claire Bodonyi i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović otvorili su danas u Hadžićima novi pogon za proizvodnju izolacijske vune bh. firme Wool Line.

Direktor te kompanije Bahrudin Bojčić izjavio je Feni da je riječ o inovativnom projektu koji bi trebao potaknuti  razvoj ruralnih područja i da bi izravnu korist trebalo imati oko 20.000 uzgajivača ovaca.

Istaknuo je da je riječ o modernom pogonu u kojem se koristi švicarska tehnologija za proizvodnju izolacije od ovčije vune koja je prva te vrste na Balkanu.

Bojčić je rekao da će u izravnoj proizvodnji biti zaposleno šest radnika, a da će 20 kooperanata na terenu skupljati sirovinu.

Taj prirodni izolacijski materijal je bolji od stiropora i staklene vune budući da ima oko 20 posto bolje karakteristike, a za oko 30 posto pruža bolju zvučnu izolaciju.

Planirano je da u sljedećoj sezoni šišanja, od travnja do kolovoza, bude otkupljena cjelokupna količina sirovina s područja BiH, što je između 1.500 i 2.000 tona neoprane vune, te da se izolacioni materijal uskoro nađe na tržištu zapadne Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close