SOFTIĆ

Osnovni zadatak Centralne banke BiH je očuvanje monetarne i financijske stabilnosti

Gospodarstvo / Flash | 24. 08. 2015. u 08:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senad Softić, novi guverner Centralne banke BiH, kazao je u intrvjuu za "Oslobođenje" da se okvir monetarne politike neće mijenjati i da će osnovni zadatak CBBiH i dalje biti očuvanje monetarne i financijske stabilnosti u zemlji, uz mogućnost traženja modaliteta za intenzivnije uključivanje CBBiH u ekonomski ambijent u BiH.

Strateški ciljevi Centralne banke za narednih šest godina, koliko traje njegov mandat i mandat Upravnog vijeća u novom sazivu, kaže guverner, bit će definirani kroz strateški plan .

‘’Priprema strateškog plana je već počela i Upravno vijeće CBBiH bi ga trebalo usvojiti na jednoj od narednih sjednica. Strateški plan definirat će jasne ciljeve i ponuditi okvir politika, mjera i aktivnosti CBBiH u narednom periodu, koji se odnose na značajniju ulogu CBBiH u okruženju i na efikasnom obavljanju zadataka definiranih Zakonom o CBBiH’’, kazao je Softić.

Guverner je napomenio da će CBBiH nastaviti uvoditi europske standarde i unapređivati procese rada.

‘’S obzirom na usvojenu reformsku agendu i opredijeljenost BiH za europske integracije, mislim da će i CBBiH morati biti aktivniji. Proces europskih integracija u BiH se primarno i gotovo isključivo adresira kao političko pitanje, stavljajući u drugi plan stručne i tehničke aspekte procesa priključenja. Europska unija jeste politička unija, ali i ekonomska i monetama unija za čije članstvo su postavljeni vrlo složeni i zahtjevni kriteriji. Centralnu banku BiH, također, očekuju vrlo zahtjevni kriteriji iz Maastrichta, čije ispunjenje je uvjet za sve potencijalne članice EU da bi postale dio eurosistema, odnosno jedinstvenog monetarnog područja sa zajedničkom valutom’’, naglasio je guverner Softić.

Na upit kakva su makroekonomska predviđanja CBBiH za ovu godinu, Softić je rekao da se može očekivati realni rast BDP-a, pod uvjetom da ne bude negativnih šokova u drugoj polovini godine.

‘’Nakon što smo sredinom prethodne godine pretrpjeli ogromne štete prouzrokovane poplavama, uslijedio je period oporavka ekonomskih aktivnosti u BiH, pa je uprkos tim nedaćama, domaća ekonomija zabilježila realnu stopu rasta od jedan posto u 2014. Taj trend postupnog oporavka je nastavljen i u prvoj polovici ove godine bilježimo rast industrijske proizvodnje, naročito u prerađivačkoj industriji, a zatim i porast izvoza od 4,4 posto, te smanjenje trgovinskog deficita. I ostali raspoloživi indikatori iz realne ekonomije - maloprodaja, građevinski radovi, turistički učinci - sugeriraju umjeren rast domaće ekonomije. Smanjivanje svjetskih cijena nafte, takođe, daje pozitivan impuls, a i glavni ekonomski partneri BiH, eurozona i zemlje regije - Hrvatska i Srbija - imaju bolje ekonomske učinke nego ranijih godina. U domaćem bankarskom sektoru zapažamo nešto intenzivniju kreditnu aktivnost, koja podupire domaću potrošnju, nažalost, manje investicijske aktivnosti poduzeća’’, kazao je guverner CBBiH.

U takvim uvjetima, kako ističe, se može očekivati realni rast BDP-a od 3,5 posto, pod uvjetom da ne bude negativnih šokova u drugoj polovici godine.

‘’Stanje javnih financija predstavlja jedan od važnih izazova, jer će se proračuni teško realizirati bez financiranja iz inostranstva, pa vlade moraju intenzivno raditi na ispunjavanju uvjeta i sklapanju ugovora sa međunarodnim financijskim institucijama’’, rekao je Softić za "Oslobođenje".

Kopirati
Drag cursor here to close