Prijevoz u Mostaru

Osnovcima besplatan prijevoz, srednjoškolcima karta i do 115 KM

Gospodarstvo / Flash | 31. 08. 2016. u 09:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici osnovnih škola iz Mostara za školski prijevoz ne trebaju brinuti. Naime, kako nam je potvrđeno Mostar Bus je postigao dogovor s Gradskom upravom Grada Mostara oko plaćanja prijevoza osnovnoškolcima.

''Djeca koja stanuju dalje od jednog kilometra od škole imaju besplatan prijevoz našim autobusima. Prijevoz se organizira od kuće do škole, a u dogovoru sa školama oko početka nastave uskladit ćemo termine prijevoza'', rekao je za Bljesak.info Damir Marić iz poduzeća Mostar Bus.

Marić je rekao kako će točan broj osnovaca koji se besplatno voze gradskim prijevozom znati krajem devetog mjeseca. Ističe kako je svake godine sve manje učenika osnovnih škola.

Tri milijuna iz Vlade HNŽ-a

Podršku osnovnicama za prijevoz, ne samo mostarskim nego i s područja cijele županije financijski će dati Vlada HNŽ-a. Oni su u Proračunu za sljedeću godinu najavili izdvajanje tri milijuna KM za potrebe sufinanciranje prijevoza.

''Izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda i Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju stvorili smo pretpostavke da se može već u sljedećoj godini za ovu nakanu osigurati tri milijuna KM, na ime sufinanciranja prijevoza učenika prijevoza učenika osnovnih škola. Držimo u Vladi da će ovaj iznos biti dostatan da u cijelosti pokrijemo financiranje učenika osnovnog obrazovanja i da ćemo tako pomoći jedinice lokalne samouprave. Izmjenama i dopunama Zakona o javnim prihodima osigurat ćemo oko milijun i pol KM, a zatim ćemo drugi 1, 5 milijun KM prema jedinicama lokalne samouprave uputiti u vidu granta u skladu potreba za sufinanciranje prijevoza učenika'', rekao je Pero Pavlović glasnogovornik Vlade HNŽ-a za Bljesak.info.

Dok će osnovci u HNŽ-u tako imati niže cijene školskog prijevoza, srednjoškolci i nisu te sreće.

''Kad su u pitanju srednje škole, naš Zakon nije predvidio da županija predviđa sufinanciranje učenika srednjih škola, nikakvim to zakonom nije predviđeno bilo kome. Moguće je da lokalne samouprave u skladu sa svojim mogućnostima pomažu roditeljima u sufinanciranju dijela troškova prijevoza učenika srednjih škola'', rekao je Pavlović.

Cijene karata se ne mijenjaju

Cijene autobusnih karata za srednjoškolce se neće mijenjati, te ostaju u rangu prošlogodišnjih.

Kako nam je rekao Marić iz poduzeća Mostar Bus srednjoškolci će kao i dosad plaćati mjesečne karte po istim cijenama. Mjesečne karte Mostar Busa ovise o zoni. Za prvu zonu cijena mjesečne karte za srednjoškolce iznosi 35, dok je za drugu, odnosno treću zonu cijena 50, odnosno 65 KM.

''Djeca kao i do sada plaćaju mjesečne karte. S obzirom na to da škola počinje 5. rujna, mi smo već otvorili prodaju mjesečnih karata. Bilo bi dobro da što prije izvade mjesečne karte i iskaznice, za početak da se ne ulazi u gužvu 5. 6. i 7. rujna'', rekao je Marić.

Rekao je kako Mostar Bus neće uvoditi nove linije osim za potrebe prijevoza đaka.

''Kad starta školska godina uvidjet ćemo potrebe za učestalost prijevoza, ali to bi krenulo tek od 1. listopada'', rekao je Marić.

Sufinanciranje mjesečnih karata za srednjoškolce od strane lokalnih samouprava ne može pripasti svim učenicima u HNŽ-u.

Visoke cijene mjesečnih karata

Stoga su roditelji prinuđeni plaćati pune cijene troškova prijevoza svoje djece. Tako npr. za mjesečnu kartu Čapljina – Mostar potrebno je izdvojiti i do 115 KM, za kartu Široki Brijeg - Mostar 70 KM, za Čitluk – Mostar i Međugorje - Mostar 65 KM, Stolac – Mostar 80 KM.

Roditelji osim na visoke cijene karata, žale se i na rijetke linije.

''Da cijene karta mogu biti niže, mogu. Ono što mi smeta je što se u autobusima kojima se voze djeca, voze i ostali putnici, a vjerujte ima ih svakakvih. Također, problem je što je samo jedna – dvije linije dnevno za prijevoz učenika. Što znači, ako ti nastava završi u pet, čekaj autobus po 19 i 30 da bi došao kući'', mišljenje je jednog roditelja.

Kopirati
Drag cursor here to close