Udruživanje

Osnovan Klaster kamena Hercegovina

Gospodarstvo / Flash | 24. 06. 2017. u 06:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Intera tehnološkog parka u Mostaru održana je osnivačka skupština Klastera kamena Hercegovina.

Inicijativni odbor za formiranje udruženja Klastera kamena Hercegovina čini jedanaest poduzeća sa područja Hercegovine, a tehničku podršku formiranju Klastera kamena Hercegovina pružilo je Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, kao jedan od strateških ciljeva Realizacije strategije održivosti Udruženja LiNK.

Osnivačkom Skupštinom predsjedavao je novoizabrani predsjednik Edin Budim, direktor firme LABRADOR d.o.o. Jablanica, dok je za predsjednika Udruženja Klaster kamena Hercegovina izabran Nezir Kevrić, direktor JABLANIT d.o.o. Jablanica. Na Osnivačkoj skupštini izabrani su organi Udruženja kamena i potrebni osnivački akti i odluke.

Ovom prigodom predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić je istaknuo kako je ovo udruživanje važno za bolji nastup na domaćim ali i inozemnim tržištima kamena koji sigurno ima svoj potencijal posebice jer je Hercegovina bogata s kvalitetnim kamenom.

''Nažalost, brojni su problemi s kojima se poduzetnici ove branše susreću u svom radu. Tu su problemi oko neodgovarajuće potrebne radne snage, koje je specifično za sektor kamena i njegove obrade, pa do neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada, dodjele koncesija za vađenje kamena i drugih tekućih i operativnih poslova. Međutim, udruživanjima mislimo da će se jedan dio tih problema riješiti, a i onaj administrativni i zakonski ubrzati zajedničkim i sinergijskim nastupom prema nadležnim institucijama vlasti. Značajan problem predstavljaju i razna fiskalna i parafiskalna opterećenja, administrativne procedure, nedostatak programa podrške, itd. te s ovim problemima i drugim temama će se baviti buduće udruženje Klaster kamena Hercegovina“, istaknuo je Majić.

U radu osnivačke skupštine sudjelovalo je trideset pet osoba članica Klastera kamena Hercegovina, a po završetku radnog dijela, održana je interaktivna diskusija o problemima poduzetnika u sektoru kamena, te mjerama za poboljšanje poslovnog okruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close