Gradi se punom parom

Osigurana dodatna sredstva za nastavak Koridora Vc

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2016. u 13:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U 2015. godini nastavljena je izgradnja lokalnih prometnica i uređenja deponija na svim poddionicama na Koridoru VC koje su već bile u izgradnji, dok je u ovoj godini planirana priprema i izgradnja dionica na Koridoru Vc kroz više paralelnih aktivnosti'', kazao je u četvrtak u Mostaru federalni ministar prometa i komunikacije Denis Lasić, predstavljajući rezultate rada tog ministarstva u posljednjih 13 mjeseci.

Dodao je kako je u prosincu prošle godine potpisan ugovor o zajmu za izgradnju dionica autoceste Počitelj-Buna kao i nastavak izgradnje dionice Zenica jug – Zenica sjever u vrijednosti od 80 milijuna eura.

Po njegovim riječima, u proteklih pet mjeseci intenzivno se radilo na osiguranju dodatnih sredstava za nastavak izgradnje. Većina sredstava dogovorena je s međunarodnim financijskim institucijama, odnosno postavljen je kredibilan okvir za zatvaranje financijske konstrukcije vrijedan 892 milijuna eura.

Gradnja dionica koridora Vc kroz više paralelnih aktivnosti

Tako je u ovoj godini planirana priprema i izgradnja dionica na koridoru Vc kroz više paralelnih aktivnosti, kao što su nastavak izgradnje dionice Drivuša- Klopče iz sredstava Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj, početak izgradnje dionice Zviroviči-Međugorje Počitelj, nastavak aktivnosti za građenje dionice Zenica sjever (ulaz u tunel Zenica), nastavak aktivnosti za građenje dionice Mostar jug- Buna...

Ministar je ustvrdio i kako je Vlada FBiH donijela odluku o modelu realizacije projekta izgradnje dionice autoceste Konjic-Mostar Sjever na koridoru Vc kojim je utvrđena trasa prema idejnom riješenu koje prolazi dolinom Bijela i kroz planinu Prenj u dužini od 35,16 kilometara između Konjica (petlja Ovčari) i Mostara Sjever (petlja Vrapčići).

Govoreći o magistralnim i lokalnim cestama, Lasić je kazao kako se radilo na njihovoj sanaciji i rekonstrukciji, ali i na izgradnji. U ovoj godini u toj se oblasti planiraju završiti radovi na izgradnji ceste M18 dionica Kladanj- Podpaklenik, prevoj Karaula, a, uz ostalo, planirano je ugovaranje radova na Sarajevskoj obilaznici LOT 2C Briješće - spoj na Ulicu Safeta Zajke te provođenje natječaja i ugovaranje ostalih radova na cesti Neum-Stolac, dionica Kiševo-Bročanac.

Isto tako, u pripremi su strateški dokumenti za razvoj cestovne infrastrukture i novu kategorizaciju cesta.

Uvodi se eko-test na motorna vozila

Među najvažnijim aktivnostima tijekom 2016. planirana je realizacija kvalitetnije kontrole emisije ispušnih plinova cestovnih motornih vozila. Planirano je uvođenje obveznog Eko testa za motorna vozila na način kako se to vrši u zemljama EU.

Što se tiče željezničkog prometa u tijeku su radovi na rekonstrukciji dionice Bradina - Sarajevo dužine 41 kilometar, a rok za završetak radova je kolovoz 2016. godine. Tom bi se rekonstrukcijom završila obnova južnog pravca željezničkog koridora VC, gdje je dionica Čapljine-Granica sa RH – Bradina završena početkom 2014. godine.

Kada je u pitanju zračni promet, u ovoj godini Sektor za upravljene, razvoj i izgradnju aerodroma, zrakoplovne infrastrukture i avioprevoznike je u skladu s planom realizirao proceduru za transfere međunarodnim aerodromima Mostar i Tuzla od po 2 milijuna maraka. Zahtjev za namjenskim sredstvima je uputilo i JP Aerodrom Bihać u iznosu od također 2 milijuna i Vlada FBiH će donijeti odluku o usvajanju programa utroška sredstava, a koji ima za cilj kroz razvoj zrakoplovne infrastrukture potaknuti gospodarski razvoj i omogućiti bolju povezanost ovog dijela FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close