Pozitivni pomaci

Optimistične ekonomske prognoze za BiH, usprkos slabijoj aktivnosti na početku godine

Gospodarstvo / Flash | 09. 04. 2015. u 15:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedavno predstavljenom dokumentu "Strategija za Srednju i Istočnu Europu" za drugi kvartal 2015. Odjela za istraživanje pri Raiffeisen Bank International (RBI) navedeno je da početak 2015. nije donio pozitivne pomake u bh. ekonomskoj aktivnosti.

Dostupni makroekonomski indikatori za prvi mjesec 2015. ukazuju na pad većine ključnih ekonomskih indikatora u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uključujući industrijsku proizvodnju (-1,3 posto), izvoz roba (-1,3 posto), uvoz roba (-2,8 posto), te prosječnu neto plaću (-1,2 posto).

Događanja u realnoj ekonomiji snažno su se odrazila i na bh. bankarski sektor, koji bilježi stopu kreditnog rasta od svega 2,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je najniža stopa rasta u posljednjih 15 mjeseci.

Ipak, iz Odjela za istraživanje pri Raiffeisen Bank International ističu da je slabija ekonomska aktivnost s početka 2015. godine bila u skladu s očekivanjima, te da neće značanije utjecati na njihove prognozirane stope ukupnog ekonomskog rasta u ovoj godini.

Podsjećaju da je bh. ekonomija i u prethodnoj godini uspjela izbjeći recesiju, usprkos prirodnoj katastrofi u drugom kvartalu 2014., koja je uzrokovala izravne štete i gubitke od 14,8 posto BDP-a, odnosno dvije milijarde eura.

''Stoga, u ovoj godini očekuje se realni rast BDP-a od 2,5 posto u odnosu na 2014., vođen prije svega pozitivnim momentumom u vanjsko-trgovinskoj razmjeni ali i većim iznosom investicija dominantno u elektro-energetski sektor, te u infrastrukturne projekte'', priopćeno je iz Raiffeisen bank d.d. BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close