Postignut dogovor

Opskrba Europe plinom nije ugrožena

Gospodarstvo / Flash | 21. 04. 2014. u 08:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenik EU za energetiku Günther Oettinger izjavio je da pristup Europe ruskom plinu nije ugrožen zbog mogućih uvođenja ekonomskih sankcija zbog spora EU i Rusije oko Ukrajine.

"Mnogo puta sam razgovarao sa Gazpromom i stekao sam utisak da će naši ruski partneri ispuniti ugovorene obaveze i da nas i dalje žele opskrbljivati plinom", rekao je Oettinger za list "Welt am Sontag".

"Mi smo se dogovorili da, u slučaju uvođenja ekonomskih sankcija - bilo sa europske bilo sa ruske strane, sektor plina ne bi trebao imati prioritet", dodao je povjerenik.

On je istaknuo da Gazprom opskrbljuje oko 25 posto europskog tržišta plina, prenosi AFP.

"Ja sam protiv slabljenja ili čak prekidanja naših veza sa Rusijom u oblasti plina narednih godina. Ali mi moramo provoditi strategiju diversifikacije", objasnio je Oettinger.

Norveška i Alžir su, također, važni opskrbljivači plina, rekao je povjerenik, ističući da 30 posto plina dolazi iz same Europe, Velike Britanije i Nizozemske.

"Ja bih, također, hitno izvršio pritisak na Njemačku počne koristiti plin iz škriljaca i dopusti projekte hidrauličnog razbijanja škriljaca", zaključio je Etinger.

Kopirati
Drag cursor here to close