Privremeno financiranje

Opet prazni džepovi prijete Federaciji

Gospodarstvo / Flash | 07. 01. 2015. u 12:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako se odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH usvoji do kraja siječnja neće biti nikakvih posljedica po financijske transakcije u Federaciji BiH'', istaknuo je za Anadoliju Ante Krajina, ministar financija Federacije BiH.

U suprotnom, upozorio je Krajina, ako se odluka o privremenom financiranju FBiH za razdoblje siječanj - ožujak 2015. godine ne donese do tog vremena isplate, odnosno rashodi iz proračuna FBiH vršit će se samo prema obvezama iz prošle godine.

"Plaće i invalidnine, kao i ostali materijalni troškovi: električne energije, goriva i svega ostalog za siječanj plaćat će se svakako u veljači. Dakle, neće biti nikakve posljedice po te financijske transakcije ako se odluka o privremenom financiranju usvoji do konca prvog mjeseca", naglasio je Krajina.

Vlada FBiH utvrdila je sredinom prosinca prošle godine prijedlog odluke kojom utvrđuje iznos od 421.823.778 KM na ime privremenog financiranja Federacije za razdoblje siječanj - ožujak 2015. godine, odnosno do donošenja proračuna FBiH za 2015. godinu.

Utvrđeni iznos jednak je i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani.

Kako je obrazloženo, obveza donošenja odluke o privremenom financiranju propisana je članom 35. Zakona o proračunu u FBiH. Naime, ako Parlament FBiH ne donese proračun prije početka fiskalne godine, privremeno se, a najduže za prva tri mjeseca, na temelju odluke nastavlja financiranje poslova, funkcija i programa korisnika proračuna.

Inače, privremeno financiranje obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom razdoblju, a najviše do tromjesečnog prosjeka za proteklu fiskalnu godinu. Na ovaj način se financiraju isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje na dan 31. prosinca protekle godine.

Inače, odluku o privremenom finansiranju donosi Parlament Federacije BiH.

Ministar financija FBiH nije mogao potvrditi kada će se održati sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH "jer takvim informacijama danas nije raspolagao niti je o tome upoznat".

Ukoliko sve bude teklo po planu, odnosno ako ne bude žalbi na utvđene rezultate izbora konstituirajuću sjednicu novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH koji također, mora potvrditi odluku o privremenom financiranju bit će moguće sazvati krajem sljedećeg tjedna.

Istovremeno, navodi Anadolija, ukoliko proračun ne bude donesen do 31. ožujka, nakon toga neće biti izvršavani rashodi u bilo koju svrhu osim za otplatu duga, sve dok proračun ne bude donesen.

Kopirati
Drag cursor here to close