Gdje je plus?

Opet pali po Novaliću

Gospodarstvo / Novac | 30. 08. 2017. u 07:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijski stručnjaci i parlamentarci u Federaciji BiH žestoko su kritizirali zadnje javne istupe federalnog premijera Fadila Novalića i nazvali ih suludim, navode Nezavisne novine.

Naime, Novalić je poručio građanima da je proračun FBiH u suficitu, te da će od viška novca javnih poduzeća graditi brze ceste u tom entitetu i da će se "pozabaviti" radom i poslovanjem privatnih firmi kako bi se riješio problem sive ekonomije. Novalić je priznao da je novac MMF-a izgubljen, te najavio da će se FBiH zadužiti putem trezorskih zapisa i komercijalnih banaka.

Dženan Đonlagić, doktor ekonomskih nauka i zastupnik DF-a u Zastupničkom domu FBiH, kaže da je nemoguće da Vlada uzme 200 milijuna od javnih poduzeća, jer tog novca nema.

"Ne odlučuje Vlada o njemu, nego upravni i nadzorni odbori tih poduzeća", prezicira Džonlagić. Tvrdi kako je suluda izjava premijera FBiH da je proračun u suficitu, jer bi to značilo da ima viška novca i da se ne moramo zadužiti, što nije točno.

"Ako FBiH ima viška novca, zašto onda ne riješi deficit od 200 milijuna u MIO-u. Javna poduzeća i sama su u gubicima i imaju već financijski plan za ovu godinu, tako da nema šanse da oni grade brze ceste", ističe Đonlagić.

Zastupnik SDP-a Elvir Karajbić ističe da je najava premijera FBiH da će od javnih firmi prikupiti 200 milijuna KM za gradnju brzih cesta u ovom entitetu kao da ste "spremili ražanj, a zec u šumi".

"Teško da će taj novac biti prikupljen od javnih firmi čiji menadžmenti posluju s gubicima", kaže Karajbić, koji je oštro kritizirao loš odnos Novalića prema privatnom sektoru.

"Premijer Novalić će prirediti represivne mjere za poslovne subjekte koji iole još zapošljavaju i daju plaće, a obećao im je smanjenje parafiskalnih nameta. To je strašno, kao da se spremaju u lov na vještice", kaže Karajbić.

Govoreći o aranžmanu s MMF-om, Karajbić ističe da je ova vlada prva kojoj je uspjelo izgubiti povjerenje međunarodne zajednice i MMF-a, te su sad prisiljeni zadužiti se s visokom kamatom.

Njegov kolega iz SDA Salmir Kaplan, pak, smatra da treba uvesti više reda u privatni sektor, jer mnogi ne prijavljuju stvarno stanje i poslovanje i da time BiH može dobiti više sredstava koja bi se uložila u infrastrukturu. Tvrdi da ima novca, jer samo štednja građana u bankama je više od 10 milijardi KM.

"Kada bi se stvorio ambijent i sigurnost za ulaganja, vjerujem da bi se i građani oslobodili i počeli novac ulagati. Ovako je najlakše kritizirati Vladu FBiH. Kritizirali su MMF aranžman, svi su znali bolje od Vlade, pa eto sad nema kredita MMF-a, što sad? Da se zadužimo", pita Kaplan.

Mirsad Isaković, profesor na ekonomskim fakultetima u Tuzli i Travniku i zastupnik SBB-a u Zastupničkog domu BiH, kaže da "čestita" premijeru Novaliću što je uspio ostvariti suficit, jer to nijednoj vladi na svijetu do sada nije uspjelo s proračunom. Tvrdi da bi Novalić trebao napisati pismo EBRD-u i aktivirati sredstva koja su već dobivena u iznosu od 200 milijuna KM i još 50 milijuna KM granta kojim bi se gradile brze ceste.

"On to neće. Zašto neće treba pitati njega i njegovu stranu. Opteretiti FBiH novim zaduženjem putem trezorskih zapisa i komercijalnih kredita je suludo, jer to su sredstva koja ćemo morati odmah vraćati. Neće biti lako nastavi li Novalić ovako", kaže Isaković.

Kopirati
Drag cursor here to close