39,6 posto %

Odobrena koncentracija Adrisa i Croatia Osiguranja

Gospodarstvo / Flash | 12. 02. 2014. u 09:34 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adris je krajem prošle godine kupio 39,6 posto dionica Croatia osiguranja za 905 miliona kuna, uz 110 miliona kuna za dokapitalizaciju, a koncentracija neće imati značajan učinak na tržišno natjecanje, smatra AZTN.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je namjeru provedbe koncentraciju koja nastaje stjecanjem samostalne kontrole na trajnoj osnovi od strane poduzetnika Adris grupe nad Croatia osiguranjem, i to stjecanjem većine udjela u temeljnom kapitalu Croatia osiguranja, objavio je AZTN u utorak.

Koncentracija će imati učinak na mjerodavnim tržištima životnog i neživotnog osiguranja te tržištu reosiguranja na teritoriju Republike Hrvatske. Prije provedbe koncentracije na tim je tržištima bilo prisutno samo Croatia Osiguranje, a Adris grupa na njih ulazi tek stjecanjem kontrole nad Croatia osiguranjem.

Agencija je temeljem potpune prethodne prijave koncentracije, utvrđene strukture mjerodavnog tržišta s obzirom na postojeće i potencijalne konkurente, postkoncentracijskog tržišnog udjela novog entiteta nastalog provedbom koncentracije, očekivanih učinaka koncentracije u smislu koristi za potrošače i drugih raspoloživih podataka i saznanja, ocijenila da u konkretnom slučaju nije riječ o koncentraciji koja bi mogla imati značajan učinak na tržišno natjecanje te se koncentracija smatra dopuštenom na prvoj razini.

Adris je krajem prošle godine kupio 39,6 posto dionica Croatia osiguranja ponudivši 970,45 eura po dionici. Ukupna je cijena bila 905 milijuna kuna, uz 110 milijuna kuna koje Adris ulaže u dokapitalizaciju Croatia Osiguranja.

Kopirati
Drag cursor here to close