Devastacija sustava

Odlazak doktora medicine i stomatologije poprima razmjere egzodusa

Gospodarstvo / Flash | 24. 10. 2016. u 07:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH (SSSDMiSFBiH) priopćio je danas da pokušava na sve načine zaustaviti devastaciju zdravstvenog sustava, koja se ogleda i u stalnom odlasku doktora medicine i stomatologije iz BiH, "sada već s razmjerama egzodusa".

U priopćenju se navodi da gotovo dva mjeseca traje iščekivanje početka pregovora ovog sindikata i nadležnog Federalnog ministarstva zdravstva, mada su svi prethodni zakonski uvjeti ispunjeni za njihov početak.

''U više navrata smo se obraćali Federalnom ministarstvu zdravstva za određivanje točnog datuma početka pregovora, ali odgovora praktično nije bilo. Također, s obzirom na to da sadašnji kolektivni ugovor prestaje važiti nakon određenog razdoblja, smatrali smo izuzetno važnim da isti bude što prije formuliran i potpisan od oba reprezentativna sindikata iz oblasti zdravstva u FBiH. Do sada se dogodilo da je jedan sindikat (Sindikat zaposlenih u zdravstvu) potpisao tekst kolektivnog ugovora, a s drugim pregovori nisu ni počeli.To dovodi do situacije da doktori medicine i stomatologije u FBiH mogu ostati bez zajamčenih prava koja im garantuje kolektivni ugovor, s obzirom na to da SSSDMiSFBiH nije još pristupio pregovorima o kolektivnom ugovoru, a po zakonu o radu, dužan je to učiniti'', priopćeno je iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close