Rekonstrukcija

Obnova Tepe za ljepši izgled Mostara

Gospodarstvo / Flash | 01. 01. 2015. u 15:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnjih nekoliko dana u prosincu sa realizacijom je počela rekonstrukcija mostarske Tepe. Ovim povodom kontaktirali smo direktoricu poduzeća 'Tržnice-pijace' d.o.o. Maju Kajtaz. "Ideja za obnovom Tepe je krenula prije nekoliko godina. 2012. godine smo predali zahtjev za dobivanje lokacijske informacije koja prethodi građevinskoj dozvoli. Predmet glavnog projekta je otvoreni, djelimično natkriveni prostor gradske pijace, zvane u narodu 'Tepa'", kazala je Kajtaz za Bljesak.info.

"Poslovni kompleks se sastoji od više objekata koji su rekonsktuirani, te funkcionalno dovedeni u odgovarajuću namjenu u skladu sa Planom očuvanja i razvoja Starog grada u Mostaru, odnosno Regulacijskim planom Starog grada u Mostaru i vanjskog prodajnog prostora koji je potrebno preurediti, kako bi cijeli kompleks bio usklađen sa navedenim Planom. Dakle, mnogo vremena nam je prošlo u pripremama za izradu projekta, dobivanja raznih suglasnosti i dozvola, tako da smo u svibnju 2014. godine dobili građevinsku dozvolu", pojašnjava Kajtaz.

Prva faza radova je krenula prije nekoliko dana, a radovi bi trebali trajati 90 dana. Radi rješavanja elektro i vodoinstalacija, odlučili su se da to bude prvi korak, nakon čega slijedi ravnanje odnosno popločavanje kompletnog otvorenog prostora Tepe. Prije početka radova, osigurali su njihovim trgovcima voćem i povrćem adekvatan smještaj, koji je u neposrednoj blizini objekta koji se radi. Trgovci su zadovoljni jer će moći nastaviti sa radom, do završetka radova. Iz firme 'Tržnice-pijace' su istaknuli kako ne žele da trgovci gube svoje stalne klijente, kao niti dnevne pazare od kojih hrane svoje obitelji.

Izvođač radova je građevinska firma Gradnja d.o.o. iz Mostara. "Projekat smo realizirali u suradnji sa Gradom Mostarom. Financira se dijelom sredstava od OPEC fonda za međunarodni razvoj (OFID) i dijelom sredstava 'Tržnice-pijace' d.o.o. Mostar. Servis provider projekta je Fondacija OdRaz-Fondacija za održivi razvoj. Vrijednost početne investicije je oko 150.000,00 KM, od čega se 70% financira Međunarodna organinizacija IFAD, a 30% financira 'Tržnice-pijace' d.o.o. Mostar", izjavila je Kajtaz.

"Sigurna sam da će obnovom Tepe biti povećan protok ljudi koji će dolaziti u kupovinu i da će naši trgovci biti zadovoljni. Teško je u vrijeme recesije i krize povećavati cijene zakupa, tako da mogu reći da će biti neznatno povećane. Ovaj projekat će biti od velikog značaja za naše trgovce koji rade na Tepi, također za ekonomski prosperitet naše firme, a i za sve naše građane i turiste koji će dolaziti i posjećivati našu Tepu.

Mislim da će završetkom radova Tepa biti jedan prelijep objekat koji će biti spona između Fejićeve ulice i ulaska u Stari dio grada. Radimo punom parom i obaveza mi je da se osiguraju novčana sredstva za slijedeću fazu, kako bi se odmah nastavilo nakon popločavanja Tepe", rekla je Kajtaz za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close