Funkcioniranje sustava

Nužan jedinstveni registar transakcijskih računa i kredita u BiH

Gospodarstvo / Flash | 05. 02. 2016. u 15:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Postojanje jedinstvenog registra transakcijskih računa i centralnog registra kredita od krucijalne je važnosti i u interesu transparentnosti i jedinstvenog funkcioniranja bankarskog i financijskog sustava'', ocijenjeno je tijekom današnjeg susreta guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine Senada Softića s predstavnicima Udruženja banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH), koje je predvodio predsjednik UBBiH Milan Radović, javlja Agencija Anadolija.

Na sastanku je razgovarano o pitanjima od značaja za rad bankarskog i financijskog sektora u cjelini.

U razgovoru je naglašena potreba jačanja koordinacije između svih aktera financijskog i bankarskog sustava – Centralne banke Bosne i Hercegovine, entitetskih agencija za bankarstvo, Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine i komercijalnih banaka na teritoriji BiH posredstvom UBBiH, u okviru svojih nadležnosti, a s ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta, te boljeg funkcioniranja sustava i donošenja kvalitenijih propisa i rješenja.

Razgovarano je i o pitanju obavezne rezerve, kako osnovice tako i stope za obračun obavezne rezerve, te o pitanju posebne rezerve za sredstva javnih prihoda koja su banke dužne izdvajati u skladu s entitetskim zakonima o bankama.

U okviru toga, istaknuto je da je pitanje obavezne rezerve isključiva nadležnost CBBiH kao institucije na razini BiH koja je nadležna za monetarnu politiku.

Tijekom sastanka, ukazano je i na potrebu promoviranja bezgotovinskog plaćanja, s obzirom na višu razinu gotovinskog plaćanja u BiH u odnosu na svjetske trendove.

Sugovornici su se dotaknuli i drugih tema, pri čemu je dogovoreno da se i dalje, na razini nadležnih institucija, razgovara o svim otvorenim pitanjima s ciljem unapređenja suradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close