Cestovni prijevoz

Novim pravilnikom olakšan postupak licenciranja prijevoznika za međunarodni prijevoz

Gospodarstvo / Flash | 26. 09. 2014. u 07:05 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH izradilo je novi Pravilnik o uvjetima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača kojim je urađeno primarno usklađivanjem sa važećom regulativom u zemljama Europske unije.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić pojasnio je da će novim pravilnikom biti uvelike olakšan postupak licenciranja prijevoznika za obavljanje međunarodnog prijevoza, te izrazio uvjerenost da će i prijevoznici biti zadovoljniji.

Naglasio je da je bh. kompanijama sada osigurana brža i kvalitetnija komunikacija s organima uprave, u korist svih prijevoznika u BiH.

''Činjenica da je rok važnosti licence prijevoznika produžen sa 5 na 10 godina, da se na novim licencama, odnosno izvodima iz licence za vozilo ne unose podaci o vozilu, te da kvalifikacijske kartice vozača nisu vezane uz prijevoznika, već vozača govori o potpunom uklanjanju svih administrativnih barijera pristupu djelatnosti cestovnog prijevoza. Od 31. prosinca 2014. godine za međunarodni cestovni prijevoz važit će samo licence koje izdaje MKP BiH'' kazao je Hadžić.

Za dobivanje licence prijevoznik treba imati ispunjene uvjete u vezi poslovnog nastana, dobrog ugleda, financijskog položaja i stručne osposobljenosti.

Postupak izdavanja kvalifikacijske kartice vozača je razdvojen od postupka licenciranja prijevoznika i jasno se definira dokumentacija koju vozač mora posjedovati prilikom obavljanja međunarodnog prijevoza.

Novi pravilnik predviđa i izuzetke u skladu sa uredbama na snazi, kao i u pogledu prijevoza koji se obavlja u nekomercijalne svrhe.

Pravilnik o uvjetima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača počet će se primjenjivati u listopadu ove godine objavom u Službenom glasniku BiH, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close