Favoriziranje pojedinaca

''Novi Zakon o igrama na sreću uzet će kruh iz usta za 35.000 ljudi''

Gospodarstvo / Flash | 26. 04. 2017. u 14:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva mjeseca nakon što je Vlada Federacije BiH utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog Zakona o igrama na sreću, materijal će se sutra naći pred izaslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH.

Federalno ministarstvo financija je prijedlog ovog zakona izradilo po uzoru na Zakon o igrama na sreću u Hrvatskoj. Hrvatski zakon trenutno se nalazi na ocjeni ustavnosti pred Ustavnim sudom ovo zemlje. Očekuje se njegovo poništenje, piše Patrija.

Dunović: Zakon krši Ustav FBiH

''Očekuje se da hrvatski Zakon o igrama na sreću vrlo brzo bude proglašen neustavnim, jer krši neka od osnovnih načela Ustava Hrvatske, kao i Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda'', potvrđeno je Patriji iz više izvora.

Aktualni Zakon o igrama na sreću u Hrvatskoj više oporezuje kladionice nego automat klubove, iako Ustav Hrvatske svima garantira jednakost pred zakonom.

Isti problem je i u Federaciji. Priređivači igara na sreću tvrde da su od privatnih kladionica u u povoljnijem položaju Lutrija BiH, automat klubovi i kasina, a to im omogućava aktualni Zakon o igrama na sreću u FBiH.

Prema Ustavu FBiH nitko ne bi smio biti diskriminiran. Ustav svima jamči jednakost pred zakonom. Zbog ovog propusta potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović podnio je Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenom ustavnosti.

''U tom zakonu državni i privatni kapital se ne tretiraju podjednako. To nije dobro. Nije u skladu s Ustavom Federacije. Želio sam da se o ovome problemu očituje Ustavni sud, kako ne bismo došli u situaciju da se iste greške nađu i u novom Zakonu o igrama na sreću'', rekao je Dunović.

Veći porez domaćim, nego stranim firmama

Osim što su prepisani sporni dijelovi iz hrvatskog Zakona o igrama na sreću, prijedlog zakona za ovu oblast Vlade FBiH neće rješava ni stare probleme na tržištu igara na sreću u Federaciji. Naprotiv, dodatno će ih produbiti. Pred izaslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH u četvrtak će se naći krajnje diskutabilan zakon.

''Model kojeg predlaže Vlada FBiH je katastrofalan. Značajno više oporezuje domaće kladionice nego automat klubove koji su u vlasništvu stranaca. Domaće kladionice bi za RNG igre morale platiti 20% poreza na bruto prihod i još od 10% do 30% poreza na dobitke, a strani automat klubovi bi plaćali samo 15% poreza na bruto prihod. Dijelom su prepisali model iz Hrvatske koji će u Hrvatskoj uskoro biti proglašen neustavnim i poništen, a uz to nisu riješili niti jedan problem iz aktualnog zakona u FBiH'', kažu domaći priređivači.

Usvajanje znači zatvaranje domaćih firmi

Domaći priređivači, koji u Federaciji zapošljavaju 5.500 radnika i zakupljuju 2.500 poslovnih prostora objašnjavaju da su svim predstavnicima Zastupničkog doma i svim izaslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH dostavili materijale s detaljnim prikazom stanja u industriji igara na sreću te iznijeli analize i očekivane efekte koje bi imalo usvajanje zakona kojeg predlaže Vlada FBiH.

''Ako bude usvojen prijedlog Vlade FBiH, to će značiti gašenje i zatvaranje domaćih firmi i otkaze za 5.500 radnika, kao i prekid najma za 2.500 vlasnika poslovnih prostora. Mi pod ovim uvjetima ne bismo mogli opstati te bi domaćim tržištem zagospodarili strani automat klubovi i crno tržište. Gubitak proračuna Federacije BiH na godišnjoj razini će biti veći od 200 milijuna KM. Svim predstavnicima i izaslanicima u Parlamentu FBiH smo dostavili sve potrebne podatke i analize te apeliramo na njih da postupe po svojoj savjesti te moralnoj i političkoj odgovornosti prema građanima Federacije BiH i 35.000 ljudi koji žive od prihoda iz ove djelatnosti. Pojedinci iz Vlade BiH rade za strane interesne lobije koji žele zagospodariti ovim tržištem i na nepošten način eliminirati konkurenciju domaćih firmi, a dužnost svih predstavnika i izaslanika u Parlamentu FBiH je da zaštite domaće firme i domaća radna mjesta, kao i prihode proračuna Federacije BiH'', zaključuju domaći priređivači igara na sreću, piše Patria.

Kopirati
Drag cursor here to close