stabilnost

Novalić zamolio za strpljenje: Vratit ćemo isplatu mirovina na definirane rokove

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2016. u 16:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Želim poručiti da ćemo uraditi sve da isplatu mirovina vratimo u rokove definirane ranijim Sporazumom sa umirovljenicima, a sve ih pozivam da se zajednički odupremo svim budućim pokušajima urušavanja financijske stabilnosti sustava PIO, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić.

Odgovarajući na pitanja u čemu je problem isplate mirovino u FBiH te šta je dovelo do trenutne situacije, premijer Novalić navodi da prvenstveno treba imati u vidu da je 2010. godine u Zavodu PIO suficit iznosio 42 milijuna KM, što znači da je mirovinski fond bio financijski stabilan.

''Dva populistička povećanja mirovina, od po pet posto, u prošlom mandatu, odnosno 2011. i 2014. godine nisu bila zasnovana na realnim makroekonomskim pokazateljima, odnosno nisu bila zasnovana na porastu prihoda. Prikazano brojevima, ta dva povećanja zajedno iznose oko 160 milijuna KM, što je veće od tekućeg deficita Zavoda PIO/MIO. Naročito je povećanje mirovina u predizbornom periodu, 2014. godine uticalo da se dođe do jake i teško savladive krize u Zavodu PIO jer su se dugovi počeli množiti velikom brzinom. To ukazuje da su povećanja mirovina donesena bez financijske podloge i analize posljedica. Kao rezultat ovih događanja, isplata mirovina se počela razvlačiti skoro do kraja mjeseca'', rekao je Novalić.

Naglasio je kako nakon povećanja od pet posto u 2011. godini kumulativni dug konstantno raste. U toj godini, prvi put u povijesti PIO, došlo je do deficita od 51,8 milijuna KM, dok je 2014. godine, kada su mirovine povećane za dodatnih pet posto, kumulativni dug dostigao 105,96 milijuna KM.

''Naglasio bih da za kršenje člana 51. Zakona o PIO-u, po kojem deficit nije moguć, postoji kaznena odgovornost, te imamo namjeru reagirati u skladu sa zakonskim okvirom i procedurama. Također je bitno istaći da je prethodni saziv Vlade FBiH svojim zaključkom amnestirala neprovođenje člana 51. Zakona o PIO-u, te na taj način dodatno ugrozila financijsku stabilnost Zavoda'', naveo je premijer.

Ističe kako je sadašnji saziv Vlade FBiH po preuzimanju mandata konstatirao dug Zavoda PIO u iznosu od oko 151 milijun KM, te je tijekom 2015. godine kumulativni dug smanjila za oko 10 milijuna.

''Prošle godine smo potpisali Sporazum s umirovljenicima i to je jedna od najznačajnijih mjera koja je temelj za sve reforme koje nam dolaze u okviru reforme sustava PIO/MIO. Tim Sporazumom precizirali smo isplatu mirovina do petog u mjesecu. Međutim, do kraja prosinca 2015. godine (dakle za devet mjeseci mandata), bilježimo priliv od 15.700 novih umirovljenika, što je najmanje četiri puta više od onoga što je praksa na godišnjem nivou. Taj priliv, odnosno taj „upad“ u sustav, kreirao je novi deficit Zavoda PIO u iznosu od oko pet milijuna KM na mjesečnom nivou. Raniji odlazak u mirovinu je omogućio postojeći Zakon o PIO-u, odnosno „povlastica“ od 0,5 posto kazne za godinu ranijeg umirovljenja. U skladu sa povećanjem broja umirovljenika došlo je do dodatnog opterećenja na Fond, a samim tim i kašnjenja isplata mirovina'', kazao je Novalić.

Osim kašnjenja isplata, dodao je, navedeni priliv umirovljenika u studenom i prosincu rezultirao je trenutnim opterećenjem i dugom od 190,395 milijuna KM u mjesecu ožujku 2016. godine. Ovo je u suštini bio treći „upad“ u sustav PIO-a. Prva dva upada su bila neosnovana povećanja mirovina.

''Iako bilježimo porast neto broja zaposlenih za oko 11.000, prema podacima Porezne uprave FBiH, na dan 31. ožujka 2016. godine, te očekujemo zapošljavanje oko 7.000 mladih osoba, a u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju, te porastu prihoda od direktnih poreza i doprinosa od 9,1 posto u prvom kvartalu 2016. godine, sve to nije bilo dovoljno da se u kratkom periodu sanira i ovaj „upad“ u mirovinski sustav. Zato smo na nedavno održanom sastanku, predstavnika Vlade Federacije BiH i čelnika Fonda PIO, dogovorili da svibanj bude mjesec prijeko potrebne stabilizacije Zavoda PIO/MIO, kako bi od lipnja isplata mirovina tekla dinamikom koju smo precizirali Sporazumom. Tim povodom, želimo zamoliti građane za strpljenje i poručiti da ćemo uraditi sve da isplatu mirovina vratimo na rokove definirane ranijim Sporazumom sa umirovljenicima, a sve ih pozivam da se zajednički odupremo svim budućim pokušajima urušavanja financijske stabilnosti sustava PIO. Također, siguran sam da će nam novi set mirovinskih zakona osigurati stabilnost i sigurnost PIO sustava u budućnosti'', zaključio je premijer Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close