Spašavanje federacije

Novalić pojasnio reforme: 240.000 građana će se osloboditi nameta

Gospodarstvo / Flash | 17. 04. 2015. u 11:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ekonomske reforme Vlade Federacije Bosne i Hercegovine imat će neutralni poreski efekt, što znači da će zbir prikupljenih poreza na osnovu poreza na dohodak biti isti'', izjavio je za Fenu premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, koji u Washingtonu predstavlja Federaciju u razgovorima koje vode državni i entitetski dužnosnici s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, a radi nastavka njihove financijske i tehničke pomoći Bosni i Hercegovini.

''Teze o nametanju novih poreza građanima ne stoje, predstavljaju izokretanje suštine reformi. Mi smo ekonomsku reformu koncipirali da ima neutralni porezni efekt. To znači da se porezni obuhvat, novac prikupljen od poreza, neće povećavati. Zloupotrijebljena je naša namjera da preopterećenja siromašnijih, s minimalnim primanjima, usmjerimo na bogatije. Manja primanja bi bila i manje ili nikako oporezovana, a oni s većim primanjima bi plaćali i veći porez na dohodak. Ista je ideja i s plaćanjem struje, vode, komunalija, i tako dalje'',rekao je Novalić, dodavši da u cijelom nizu zemalja oni koji zarađuju više i plaćaju veći porez na dohodak.

''Naša su nastojanja da pomognemo 240.000 građana Federacije time što ćemo ih osloboditi dijela nameta'', izjavio je federalni premijer, koji danas počinje s, kako je naglasio, maratonskim sastancima s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija na kojima će BiH predstaviti srednjoročne reformske planove.

Naglasio je kako u MMF-u postoji razumijevanje za poziciju u kojoj je Federacija i da nema pritisaka da se ide u radikalne socijalne rezove.

''Mi smo objasnili da ne može biti govora o provođenju ekonomskih reformi ako bismo postojeći socijalni paket iz federalnog proračuna u bilo kojem smisli dirnuli. Najviše što možemo uraditi je da taj paket izdavanja više ne raste, odnosno da zaustavimo trend koji postoji od 2006. godine. Kresanje stavki različitim socijalnim grupama proizvelo bi građanske prosvjede a to nije atmosfera u kojoj su reforme izvodive'', pojasnio je Novalić.

Na upit znači li to da neće biti eventualnih revizija korisnika socijalnog dijela proračuna, Novalić je odgovorio kako ne znači.

''Ali to je pitanje pojedinačnih zakonskih rješenja. Ako i bude revizija, budžetski iznosi se ne bi dirali'', rekao je.

Govoreći o prijedlogu novog federalnog zakona o radu koji je izazvao reakcije socijalnih partnera, Novalić je iznio stav kako je taj zakon ''nepotrebno eksponiran''.

''Kada zakon uzmete i pročitate, on nije kompromitirajući ni za koga. Naprotiv, svima na tržištu daje veće mogućnosti. Nevoljko vezujem pitanje zakona o radu za MMF i Svjetskom bankom, to je naprosto naš zadatak, da mi svoje tržište rada uredimo. Od međunarodnih institucija tražimo samo tehničku podršku. U kojem smislu? Da nam predstave primjere drugih zemalja koje su prošle slične probleme. Tu, prije svih, mislim na Španjolsku i Portugal, koji su s izmjenama radnopravnog zakonodavstva postigli i značajne rezultate. Dakle, izmjene zakona o radu ne treba tretirati kao prethodni uslov, nego kao reformski imperativ za dobrobit društva'', kazao je premijer FBiH.

Novalić je rekao i kako dvije entitetske vlade na sastancima u Washingtonu koordinirano djeluju.

''Podsjećam javnost da smo nedavno u Doboju imali jedan poseban sastanak na kojem je osnovna tema bila usuglašavanje stavova. U pogledu ročnosti, u pogledu očekivanja, vezano za njihovu tehničku potporu, da radimo kao jedno tijelo prema vani. Generalno, u pogledu financijske i tehničke pomoći za provođenje reformi, optimističan sam'', izjavio je u razgovoru za Fenu predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close