Reformska vlada

Novalić: Nastojimo spasiti vrijednost državnog kapitala i očuvati radna mjesta

Gospodarstvo / Flash | 28. 08. 2016. u 12:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao prioritet u 2016. godini određena je prodaja manjinskih udjela, posebno u društvima koja bilježe poteškoće u poslovanju, a po osnovu prodaje planirana su sredstva u proračun, s namjerom da ih Vlada usmjeri na saniranje mirovinskog fonda. Konsekventno, ovim bi se omogućila redovna isplata mirovina – izjavio je za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić pojašnjavajući namjeru prodaje manjinskih udjela u određenim tvrtkama.

Odgovarajući na upit o privatizaciji gospodarskih društava koja je ovih dana izazvala veliku pozornost javnosti i medija Novalić je kazao da se ovdje ne radi o privatizaciji, već o prodaji manjinskih udjela vlade u tim tvrtkama. Podsjeća da su ova gospodarska društva već prošla proces privatizacije.

Saniranje mirovinskog fonda

''U okviru Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende, Vlada Federacije BiH je, u skladu s Uredbom o vršenju ovlaštenja u poduzećima s državnim kapitalom, izvršila klasifikaciju gospodarskih društava sa sudjelovanjem državnog kapitala, na način da se identificiraju ona koja su održiva i ona koja to nisu. Kao prioritet u 2016. godini određena je prodaja manjinskih udjela, posebno u društvima koja bilježe poteškoće u poslovanju, a po osnovi prodaje planirana su sredstva u proračun, s namjerom da ih Vlada usmjeri na saniranje mirovinski fond. Konsekventno, ovim bi se omogućila redovna isplata mirovina. Drugim riječima, uvidom u dugovanja i pregledom isplate dobiti, Vlada FBiH se opredijelila da zaustavi očekivano 'krpljenje' nekadašnjih tržišnih lidera proračunskom novcem koji je namijenjen umirovljenicima, borcima, te razvoju poljoprivrede, turizma, zapošljavanju itd. Analizom stanja u Sarajevo-osiguranju (45,49% udjela) i Fabrici duhana Sarajevo (39,9% udjela) zaključeno da su ova dva gospodarska društva izložena poteškoćama u poslovanju i da im je potrebno osigurati strateške investicije. Što se tiče Bosnalijeka, razlog za prodaju je nemogućnost utjecaja na poslovanje radi malog postotka vlasničkog udjela (19,2%) – ističe premijer Federacije.

Kaže da se Vlada odlučila na prodaju državnog kapitala putem burze je najtransparentniji oblik prodaje kojim se prevenira bilo koja vrsta malverzacija, te kojim se osigurava to da su potencijalni kupci isključivo strateški investitori zainteresirani za nastavak poslovanja i zadržavanje radnika, a ne oni čije je zanimanje fokusirano isključivo na imovinu gospodarskih društava.

Spašavanje kapitala i radnih mjesta

Komentirajući navode po kojima ove tri kompanije doprinose proračunu Federacije BiH, Novalić kaže da treba sagledati realno stanje u njima.

''Prema analizama koje je izradio novi menadžment, Sarajevo osiguranje je u minusu 31 milijun KM, te u proračun Federacije, dugi niz godina, nije uplatio niti jednu KM, iako je Vlada FBiH, 2009. godine, svojom odlukom ovoj kompaniji dala grant, odnosno bespovratna sredstva u iznosu od 16 milijuna KM radi očuvanja tržišne pozicije i radnih mjesta. Što se tiče Fabrike duhana Sarajevo, iznos dividendi koje uplaćuje u federalni proračun kontinuirano pada. Na primjer u 2010. je po osnovi dividende uplaćeno 2 milijuna KM, dok je u 2016. taj iznos prepolovljen. Prema svim ključnim pokazateljima poslovanja, može se očekivati dalji trend opadanja, što ne znači da je samo dalja isplata dividendi upitna, već i da je ugrožen opstanak ovog gospodarskog društva. Kada je u pitanju Bosnalijek, u posljednjih sedam godina ova kompanija je isplatila Vladi oko 600 tisuća KM dobiti, što je manje od 100 tisuća KM godišnje. To znači da bi Vladi FBiH trebalo preko 200 godina da naplati onoliko koliko vrijedi njen udio, odnosno 20 milijuna KM. Iz svih navedenih činjenica i analiza jasno je da se ne radi o 'državnom blagu' koje se rasprodaje u bescjenje, već se radi o spašavanju vrijednosti državnog kapitala i očuvanju radnih mjesta, što je prioritet ove reformske vlade'', zaključuje premijer Novalić u razgovoru za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close