prvi rezultati

Nova školska godina mogla bi donijeti stalni posao za oko 200 nastavnika

Gospodarstvo / Flash | 23. 05. 2016. u 16:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji sastanak, premijera Vlade ZDŽ Miralema Galijaševića i županijskog ministra za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Mensura Sinanovića, s predstavnicima sindikata imao je produktivan karakter i već se najavljuju prvi rezultati uspješnih dogovora socijalnih partnera.

Iz nadležnog ministarstva najavljuje se da bi već od jeseni oko 200 nastavnika moglo dobiti stalni radni odnos na području ZDŽ, a ne kao do sada višegodišnje ugovore na određeno vrijeme. Podaci govore da oko 700 prosvjetnih radnika na području Zeničko-dobojske županije već godinama radi prema ugovorima na određen vremenski period. Prijedlog čelnika sindikata obrazovanja je bio da se od naredne školske godine u stalni radni odnos primi veći dio nastavnog osoblja koji su neophodni a godinama radi puno radno vrijeme s ugovorima, što je bilo ranije uvjetovano stabilizacijom županijskog proračuna.

Danas kada je proračun Zeničko-dobojske županije stabilan u isplati plaća u oblasti obrazovanja, predlaže se raspisivanje više natječaja za prijem nastavnika na neodređeno vrijeme, jer su stvorene realne osnove da višegodišnji ugovori nekih nastavnika, za koje i dalje postoji potreba, budu radni odnosi na neodređeno vrijeme. To će biti oni nastavnici koji su pokazali kvalitetu u svom radu, a do sada su bili vezani ugovorima za svaku nastavnu godinu.

U ministarstvu najavljuju da će raditi na realizaciji ovog prijedloga sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, ali da se moraju napraviti jasna pravila po kojem bi se primali radnici koji godinama s ugovorima rade u istoj obrazovnoj ustanovi.

U prvo vrijeme će se morati procjenjivati koliko je opravdano planirati zapošljavanje na neodređeno vrijeme i usklađivati s osnovnim potrebama uz broj upisane djece i odlazaka stalno zaposlenih nastavnika u mirovinu ili napuštanja škola, a nakon toga će nadležno ministarstvo tražiti odobrenja Vlada ZDŽ za zamjenu na svako radno mjesto.

Kopirati
Drag cursor here to close