Sve skuplje

Nova godina, nove cijene cigareta

Gospodarstvo / Flash | 01. 12. 2014. u 13:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka 2015. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini, a proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. studenog ove godine Upravi za neizravno oporezivanje dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2015. godine.

Nove cijene su u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2015. godinu, koju je u listopadu ove godine usvojio Upravni odbor UNO.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2015. godinu je definirano da će se od 1. siječnja 2015. godine na cigarete plaćati sljedeća trošarina: proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, te posebna trošarina u iznosu od 52,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,05 KM za pakiranje od 20 komada, priopćeno je danas iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Ukoliko je ukupna trošarina na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne trošarine, onda se plaća minimalna trošarina u iznosu od 2,00 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje u 2015. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete u 2015. godini i iznosi 80 KM po kilogramu.

Odluka o novim cijenama predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom trošarina na cigarete u Europskoj uniji.

Na internet stranici Uprave za neizravno oporezivanje BiH nalazi se i pregled novih cijena cigareta koje su u prodaji u BiH, priopćeno je Uprave za neizravno oporezivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close