Noćne smjene

Njemački radnici štrajkuju i traže povećanje plaće za 5,5%

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2015. u 14:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće radnika u noćnim smjenama u njemačkim tvornicama obustavile su rad u noći na četvrtak, prosvjedujući zbog nespremnosti poslodavaca na povišice plaća, objavio je IG Metall, najveći njemački sindikat.

IG Metall, koji okuplja 3,7 milijuna radnika, odbio je prijedlog poslodavaca koji nude povećanje plaća za 2,2 posto od 1. ožujka. Sindikat želi povećanje od 5,5 posto od početka godine, poručujući kako solidan rast u najvećem svjetskom gospodarstvu opravdava taj zahtjev.

Samo u Sjevernoj Rajni Westfaliji više od 3.000 radnika u 15 firmi prekinulo je rad na najmanje sat vremena nakon ponoći i protestiralo pred ulazima u svoje firme, objavila je podružnica IG Metalla.

Štrajkom su bile pogođene firme u cijeloj Njemačkoj, uključujući i proizvođače automobila BMW i Daimler, kao i proizvođača opreme za automobile Schaefflera.

Tijekom dana i idućih tjedana očekuju se dodatne obustave rada.

Tarifni pregovori između poslodavaca i sindikata trebali bi se nastaviti 6. veljače u Sjevernoj Rajni Westfaliji, a 11. veljače u Baden-Wuerttembergu.

Istodobno sa štrajkom u tvornicama, štrajkalo je i sigurnosno osoblje u dvjema manjim njemačkim zračnim lukama, Duesseldorf i Koeln/Bonn, zbog čega su kasnile stotine letova, nakon što je sindikat Verdi pozvao na štrajk zbog neuspješna tri kruga tarifnih pregovora.

Od ukupno 530 planiranih slijetanja i uzlijetanja u Duesseldorfu, otkazano ih je 205, a u zračnoj luci Koeln/Bonn od 190 otkazano je 40, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close