Jeftina radna snaga

Njemačke tvrtke sele proizvodne pogone iz Azije u BiH

Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2017. u 17:38 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini u suradnji s Udrugom Wirtschaftsverein BiH organizator je današnje regionalne gospodarske konferencije "Perspektive za lokalno gospodarstvo" održane u Gradačcu.

Cilj konferencije bio je predstaviti gospodarske potencijale regije i razmotriti mogućnosti proširenja suradnje s njemačkim partnerima.

Mnogi predstavnici njemačkih tvrtki razmišljaju o premještanju svojih sjedišta iz azijskih zemalja u zemlje zapadnog Balkana.

Kako je istaknuo direktor Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH Gunther Neubert tuzlanska regija ima mnoge prednosti koje mogu ponuditi njemačkim gospodarstvenicima.

''Ovdje ima dobro educiranog kadra, ali i tradicija industrijske proizvodnje kao što su metalno-prerađivačka i tekstilna industrija. Zbog toga je bitno da se te tvrtke dodatno osposobljavaju i budu u konkurenciji s međunarodnim tržištem'', pojasnio je.

Da su njemački gospodarstvenici već pokazali zanimanje za tuzlansku regiju govori i podatak da je u prošloj godini u Tuzlanskoj županiji zabilježen porast izvoza u Njemačku za 11,8 posto, a porast uvoza iz Njemačke za 5,7 posto.

Vlada Tuzlanske županije čini sve na promociji ovog područja i privlačenju stranih investitora.

''Ako gospodarstvenicima iz Njemačke želimo prezentirati koje su to komparativne prednosti ove županije, to su geostrateški položaj, educiran kadar te jako povoljan odnos plaća i doprinosa'', naglasio je ministar za industriju, energetiku i rudarstvo TŽ-a Srđan Mićanović.

O iskustvima ostvarene suradnje govorili su i pojedini bh. gospodarstvenici ističući da im njemačko tržište prije svega pruža sigurnu naplatu.

''Što se naše firme tiče, ti kontakti su urodili plodom, kao što je izgradnja nove hale, otvaranjem novih radnih mjesta i mislim da je ovo najbolja adresa u BiH za spajanje bh. proizvođača s njemačkim'', naglasila je predstavnica firme GSTMT Travnik Snježana Kopruner.

Ovom prilikom bilo je riječi i o ovogodišnjoj konferenciji koja će 31. svibnja biti održana u Beogradu, a koja ima za cilj da se odabrane tvrtke iz Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana sastanu s njemačkim tvrtkama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima regije.

Kopirati
Drag cursor here to close