Projekti

Njemačka razvojna banka je u BiH uložila oko dvije stotine milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2015. u 12:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u oproštajnu posjetu direktora Njemačke razvojne banke (KfW) za BiH Stephana Leudesdorffa i u nastupnu posjetu novoimenovanog direktora Mathiasa Schmidta - Rosena.

Zvizdić se zahvalio Leudesdorffu na dobroj suradnji i poželio dobrodošlicu novom direktoru. Upoznao je goste s prioritetima rada Vijeća ministara BiH i rekao da su to europski put, ekonomija i vladavina prava.

Zahvalio se KfW-u na pomoći i suradnji.

''Naša suradnja koja traje već 20 godina i oko dvije stotine milijuna eura uloženih u projekte, potvrda su naše dobre suradnje, partnerstva i posvećenosti Savezne Republike Njemačke razvoju Bosne i Hercegovine'', rekao je tijekom sastanka predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Razmijenili su mišljenja i o budućoj pomoći i istaknuli da ta suradnja ima izuzetan značaj za društveno-ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Laudersdorff je rekao da od 2012. godine Njemačka razvojna banka ima suradnju samo u oblasti sektora za obnovljive izvore energije čime je BiH svrstana u poslovnu grupu B, a nakon poboljšanja ambijenta za poslovanje, KfW je spreman dati snažnu podršku kako bi se suradnja unaprijedila u grupu A, čime će se steći mogućnosti za ulaganje i u druge oblasti poput poljoprivrede, turizma, okoliš, drvne, metalske industrije itd.

On je Zvizdiću uručio mapu projekata KfW-a u BiH.

Zvizdić je rekao da je energetski sektor izuzetno važan i da predstavlja komparativnu prednost i mogućnost za dalje pokretanje investicija, ali da je u narednom razdoblju neophodno potaknuti i razvoj malih i srednjih poduzeća.

Upoznao je goste s namjerom osnivanja fonda za ekonomski razvoj koji bi pokrenuo poduzetničku energiju u BiH i rekao da očekuje pomoć i KfW-a. Suglasni su da je dinamičan razvoj Bosne i Hercegovine i put k europskim integracijama dobra osnova za nastavak suradnje i da je usmjeravanje sredstava KfW-a u BiH kompatibilno s prioritetima koje je Vijeće ministara odabralo da bude u funkciji razvoja.

Sastanku je nazočio i Mirsad Žuga, zamjenik ministra financija i trezora BiH, priopćila je Služba za informiranje VMBiH .

Kopirati
Drag cursor here to close