Reforme

Nitko neće ulagati u neurednu zemlju

Gospodarstvo / Flash | 02. 01. 2015. u 08:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pokušaji da se zaduživanjem osigura funkcioniranje sustava doveli su BiH do granice prezaduženosti i povećanja rizika od servisiranja obveza", izjavio je Duljko Hasić, direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Hasić je u intervjuu Srni upozorio kako strana poduzeća ne žele ulagati u neuređenu zemlju poput BiH.

"U ovoj godini treba imati jasnu viziju i strategiju razvoja, efikasan sustav koordinacije i sektorske prioritete u koje treba ulagati", navodi Hasić te ocjenjuje kako su potrebni: stabilan politički i pravni sustav, niske porezne stope uz poticaj reinvestiranja dobiti, efikasna administracija, te radna snaga - sposobna, kvalificfirana, educirana i adekvatno plaćena za svoj rad.

Posebno je važna podrška domaćoj proizvodnji, ukoliko se želi poboljšati vanjskotrgovinska razmjena.

Prioritet nadležnih institucija, kratkoročno gledano, u 2015. godini mora biti: rješavanje pitanja izvoza mlijeka u EU, ali i drugih proizvoda poput mesa, peradi, jaja, krompira, smatra Hasić.

Prema njegovoj procjeni, otklanjanje prepreka na putu BiH prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji jedan je od izazova, kao i harmonizacija propisa.

Hasić, direktor Instituta za edukaciju u Vanjskotrgovinskoj komori, smatra kako se tek nakon reformi mogu očekivati velike investicije, veći interes za ulaganja, racionalna i efikasna upotreba donatorskih sredstava, manja nezaposlenost, razvoj i bolji standard građana.

"Bez izgradnje povoljnog poslovnog okruženja, sve inicijative koje dolaze preko donatorskih konferencija imaće manji sinergijski učinak za ekonomiju BiH", naveo je.

Hasić upozorava kako su dosadašnji pokušaji da se zaduživanjem osigura funkcioniranje sustava doveli BiH do granice prezaduženosti i povećanja rizika od servisiranja obveza.

Prema njegovim riječima, sada svatko svakome duguje, jer firme, redovne platiše, bez obrtnih sredstava u vidu kredita i same postaju dužnici, čime se stvara lančana reakcija.

"Pri blokiranju računa zbog neplaćanja prioritet imaju banke i porezne uprave, pa tek onda gospodarstvenici. Ključni problemi i dalje su niska razina proizvodnje, posebno one izvozno konkurentne, kao i loša struktura izvoza", pojašnjava Hasić.

U 2015. godini napori moraju biti usmjereni na otklanjanje ključnih dispariteta između proizvodnje i potrošnje, domaće štednje i razineportebnih investicija, smatra Hasić, koji naglašava da se stvara jaz koji se pokriva zaduživanjem, razvijenih i nerazvijenih regije.

Hasić za Srnu ukazuje na dramatičan pad priliva stranih investicija u ovoj godini u odnosu na prethodno razdoblje.

"Pad stranih investicija u BiH, u prosjeku, dvostruko je veći od bilo koje zemlje iz okruženja, a pad stranih investicija rezultat je neuspješne ekonomske politike, jer se ne popravlja poslovno okruženje", procjenjuje Hasić.

Kopirati
Drag cursor here to close