Poslovni planovi

Niskotarifne kompanije trebale bi povećati promet Zračne luke Mostar

Gospodarstvo / Posao | 30. 04. 2017. u 15:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zračna luka Mostar na sve načine pokušava da grad na Neretvi, ali i cijelu Hercegovinu učini povezanijom s Europom, te da privuče što više turista u ovaj dio naše zemlje.

Međutim, ne može sama, tim više jer na sve načine pokušavaju održati njegovo funkcioniranje. Ove godine se, nakon dugo vremena, u subvencioniranje zračne luke uključila i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije s ciljem dovođenja niskotarifnih kompanija čime bi se ovo područje turistički ojačalo, javlja Federalna.ba.

Zračna luka Mostar ima ono što mnogi nemaju: blizinu mora, planina, te razvijen vjerski turizam. Po svemu raritet koji, očito, mnogi iz njima znanih razloga nisu ili ne žele prepoznati.

Javna je tajna, premda to nitko ne želi glasno kazati, da se kvalitetan uzlet Zračne luke Mostar ne želi jer bi to značilo manje posla za susjedne zračne luke, ali i autoprijevoznike. Nakon dugo vremena u cijelu se priču uključila Županijska vlada.

"Planiramo do kraja godine, tako je u proračunu predviđeno, 300.000 KM uplatiti na račun Zračne luke Mostar, svjesni da je to investicija u resurs kojim smo najbogatiji - turizam", kaže glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

Cilj je u Zračnu luku Mostar dovesti niskotarifne kompanije. No, i ranije se pokušavalo, ali na kraju bi cijela priča propala bez razumnih objašnjenja. U Zračnoj luci Mostar kažu da im je to dobar vjetar u leđa, ali tek za početak.

"Za neku dugoročniju priču trebat će kontinuitet i još potpore. U pregovorima smo s nekoliko niskotarifnih kompanija. Međutim, zimski period je dosta nezahvalan za otvaranje linija, tako da, ako se sve dobro posloži, trebali bismo potpisati ugovor s nekom od njih ove godine", navodi Marko Đuzel, rukovoditelj Sektora prometa i sigurnosti Zračne luke Mostar.

"Time bismo dobili komponentu koja nam u ovom momentu fali, oživjeli bismo taj aerodrom i avioprometom povećali i turističku ponudu i broj gostiju, a to znači i ukupan bruto turistički promet", dodaje Semir Temim iz Turističke zajednice HNŽ-a.

Operativno, tehnički i sigurnosno Zračna luka Mostar ispunjava sve uvjete, te je prosto nevjerojatno kako se ranije nije prepoznala kao izuzetan turistički potencijal. Istina, ona zahtijeva stalna ulaganja.

Za razliku od 2015. godine, koja je bila rekordna, događanja u vezi s Međugorjem u 2016. godini su smanjila dolaske iz Italije, koji su glavno tržište ove zračne luke. Ipak, pozitivne, kako kažu, vibracije iz Vatikana mogle bi ovu, ali i iduću godinu obilježiti kao godine oporavka, ako ne i napretka.

Kopirati
Drag cursor here to close