Reakcija premijera

Nikšić: Zašto se sada obraćate Vladi FBiH, kada je dug Aluminija 221 milijun KM?

Gospodarstvo / Flash | 06. 03. 2014. u 14:17 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo Udruženju proizvođača i prerađivača aluminija u Bosni i Hercegovini i predsjedniku Upravnog vijeća Ivanu Kovačiću, koje vam prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

drago mi je da ste se baš u ovom trenutku sjetili da postoji Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i druge institucije Federacije BiH, koje su duže od desetljeća pokušale doći do točnih informacija u vezi sa stanjem u Aluminiju d.d. Mostar. To smo uspjeli tek nedavno i nakon što smo vidjeli o čemu se radi, sasvim mi je jasno zašto se to toliko vremena nije dozvoljavalo.

Dakle, stanje u Aluminiju d.d. Mostar je sljedeće. Akumulirani gubitak iznosi 163,5 milijuna KM dok obaveze na dan 31.12.2013. godine iznose 221 milijun maraka. Rezultat je ovo, osim objektivnih razloga vezanih za cijene metala i struje, prije svega štetnih ugovora koje su sklapali i dogovarali svi oni koji duže od desetljeća nisu dozvolili legalnim organima Federacije BiH da naprave bilo kakav uvid u poslovanje ove kompanije.

Ne sjećam se da ste tada iznijeli bilo kakav javni stav u vezi sa takvim poslovanjem. Podsjećam Vas da je 2008. godina u Aluminiju d.d. Mostar završena sa ostvarenom dobiti od 14 milijuna KM. Dakle u proteklih pet godina, u kojima Vlada i njeni predstavnici nisu imali nikakvog uvida i utjecaja na poslovanje, rezultat je gubitak od 163,5 milijuna KM.

Postavlja se pitanje zašto ne tražite krivca za stanje u Aluminiju d.d. na drugoj strani? Da se novac u ovom razdoblju nije bacao prema raznim dobavljačima, te robama i uslugama koliki bi dug bio i da li bi ga uopće bilo? Kako se, primjerice, moglo desiti da pojedini dobavljači godinama fakturiraju svoje usluge u cca iznosu 100 KM po jedinici mjere, a danas iste usluge ili robe prodaju za cca 30 KM po jedinici mjere.

Naravno, sve te poteze su mogli vući i prethodnici ove uprave i danas stanje ne bi bilo ni blizu ovoga. Ako tu dodamo da su u vremenu "blagostanja" kupovani i dijeljeni stanovi zaslužnima, ako su se kupovale skupocjene umjetnine, te besramno vrijedni pokloni za partnere (na poklone utrošeno preko milijun KM), ako su kupovani stanovi po euro metropolama i u sumnjivim zamjenama davani zaslužnima.

Ako su isplaćivane otpremnine u protuvrijednosti dvogodišnje plaće, iako pravilnici kažu da se isplaćuju tri mjesečne, te niz drugih stvari za koje očekujem da što prije nadležni istražni organi utvrde precizne dijagnoze. Dakle, nakon što ste postali svjesni da dubioza koja je napravljena u Aluminiju d.d., a i nova uprava sa svojim potezima na reviziji ugovora, ne omogućava nastavak gomilanja gubitaka Aluminija d.d., te ekstra profita onih koji s njima posluju, sjetili ste se da tražite da dubiozu od 221 milijun KM riješi Vlada FBiH i to u svega nekoliko dana.

Nova Uprava Aluminija d.d. Mostar, resorno ministarstvo i sve druge institucije u proteklih mjesec dana pokušavaju pronaći najbolji model kako sačuvati proizvodnju u Aluminiju d.d. Mostar i što je najvažnije očuvati radna mjesta. Rezultat mjera nove uprave do sada je ušteda od cca 30 milijuna KM na godišnjem nivou. Nažalost, s obzirom na težinu problema to nije dovoljno, ali pokazuje put kojim treba ići.

Pomoć svakoga tko u tome želi sudjelovati je dobrodošla, ali stavovi onih koji su šutili dok su se dešavale brojne zloupotrebe, vjerujem da je svima jasno, Vladu ne obavezuju niti će jeftini populizam kojim se služite pomoći bilo kome, a ponajmanje Aluminiju d.d. i njegovim radnicima za koje se tobože brinete", kaže se u pismu premijera Federacije Nermina Nikšića, navedeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close