Dogovor s MMF-om

Nikšić: Pokušat ćemo aktivirati i institut ''brzog plaćanja'' da dobijemo dodatna sredstva

Gospodarstvo / Flash | 29. 05. 2014. u 16:44 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine usuglasilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu pitanje dodatnog pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je u izjavi novinarima po završetku sastanka izrazio djelomično razočarenje jer nije prihvaćena inicijativa da se sutra održi hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

''Sačekat ćemo petak, nadam se da će sljedeći petak, 6. lipnja, biti usvojen i zakon o usklađivanju trošarina i preostalih zakona, ali kada je u pitanju aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) uvjet je zakona o akcizama. Njegovim usvajanjem završavamo šesti i sedmi pregled i idu zajedno ove dvije tranše, a danas smo dogovorili da u suradnji sa MMF-om pokušamo aktivirati i institut ''brzog plaćanja'' tako da bi dobili još dodatna sredstva koja bi se dijelila prema dogovoru između dva entiteta i Brčko distrikta na nekoj participaciji pošto je u oba entiteta i Distriktu nanesena ogromna šteta, da to ne bude na onom osnovu kako je stand-by aranžman, nego da dva entiteta sudjeluju ravnopravno i da se dogovore koji će procent biti određen Brčko distriktu'', kazao je Nikšić.

Pojasnio je da bi na tranšu od 200 milijuna KM trebalo doći još 200 milijuna KM.

Kada je u pitanju očekivanje prihoda od poreza Nikšić je kazao da se već osjeti manji prihod PDV-a, zbog smanjenih privrednih aktivnosti i velikog broja objekata koji ne rade zbog šteta, a koji su bili u sistemu PDV-a.

''U ovom trenutku manjak PDV-a moramo nadomještati pojačavanjem gospodarske aktivnosti tamo gdje nije ugroženo i da učinimo sve što možemo da saniramo gospodarske subjekte koji ne ostvaruju svoje privredne aktivnosti'',rekao je Nikšić.

Federalni ministar financija Ante Krajina sastanak je ocijenio veoma konstruktivnim, a istaknuo je i izražen dobronamjeran i konstruktivan stav MMF-a.

Kazao je da su neriješeni ostali još samo postotci raspodjele, a da su za to zadužene vlade entiteta.

''Ovo je sada prvi put MMF-u da su pretpostavili da će se moći koristiti ova sredstva iz ''brzog plaćanja''. Prema tome uvjeti ne bi trebali biti nepovoljniji u odnosu na postojeći stand-by aranžman, a nemamo precizne uslove i to u MMF-u još razmatraju'',  kazao je Krajina vezano za uslove po kojima BiH dobiva novac.

''Znam da će vam zvučati nevjerojatno, ali nema niti jednog problema'', kazala predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović odgovarajući na upit novinara ima li nešto da je stvaralo problem tijekom sjednice.

Po njenim riječima, fokus je na dvije stvari. Jedna je realizacija već postojećeg aranžmana, u smislu "da smo sposobni, odnosno da želimo povući  sredstva koja nam već pripadaju", a druga stvar je dopunski iznos sredstava od MMF-a.

''I tu se nude dva modela, da se ide na klasično proširenje već postojećeg aranžmana ili da se ide na pristup instrumentu ''brzog financiranja'', iz razloga jer smo imali poplave što zahtijeva dodatna sredstva, više novca, da se saniraju određene stvari, ali i što će se poplave odraziti na prihode'', rekla je Cvijanović.

Vezano za dogovor oko raspodjele sredstava kazala je da ne očekuje nikakve probleme.

Sjednicom Fiskalnog vijeća BiH predsjedavao je predsjedatelj Fiskalnog vijeća BiH i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Sjednici je nazočilo izaslanstvo MMF-a predvođeno šefom Misije za BiH Ronom van Rodenom.

Šef Misije MMF-a je izrazio suosjećanje sa žrtvama nesreće u BiH. Izrazio je i spremnost MMF-a da kroz različite modalitete financiranja pruži podršku BiH u ovim teškim trenucima. Dodao je da je prirodna katastrofa imala ogroman utjecaj na ljudske živote, privredu u cjelini i državne financije.

Kopirati
Drag cursor here to close