Budući projekti

Nikšić: BiH očekuje realizacija strateških projekata u energetskom sektoru

Gospodarstvo / Flash | 10. 06. 2014. u 14:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tuzli danas je svečano otvoren Međunarodni specijalizirani sajam energetike ''Energa 2014''.

Uz sajam koji traje od 10. do 13. lipnja večeras će biti otvorena i konferencija ''Energa''.

Riječ je o događajima koji četvrtu godinu privlače veliku pozornost gospodarstvenika, energetskih stručnjaka i predstavnika svih razina vlasti.

Sajam je otvorenim proglasio premijer FBiH Nermin Nikšić.

''Čast mi je i zadovoljstvo što sam već četvrtu godinu na sajmu 'Energa' koji svake godine dobiva na značaju i kvalitetu te predstavlja jedan od najznačajnih skupova ovog tipa u regiji. Ovu činjenicu potvrđuje i veliki broj prisutnih sudionika i gostiju. Sajam je veliki događaj ne samo za Tuzlu već i za Bosnu i Hercegovinu i na tome trebamo zahvaliti organizatorima sajma koji uspijevaju organizirati jedan ovakav događaj usprkos brojnim problemima s kojima se susreću'', rekao je premijer Nikšić.

U izlaganju je naglasio da Bosnu i Hercegovinu u sljedećem razdoblju u očekuje realizacija strateških projekata u energetskom sektoru, od kojih će u budućnosti cjelokupno bh. društvo imati višestruku korist.

Posebnost specijaliziranog sajma energetike u regiji ogleda se u programskom konceptu po kojem je organiziran.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine od početka ovog projekta daje punu podršku sajmu zbog potpune opravdanosti naglašavanja važnosti energetskog sektora BiH putem ovakvih prezentacijskih formi kakve su sajam i konferencija "Energa" .

''Energetski potencijal je među najvećim, ali još nedovoljno iskorištenim prirodnim bogatstvom naše države. BiH nastoji iskoristiti sve prednosti koje nude obnovljivi izvori energije o čemu svjedoče brojni primjeri projekata i gradnje, posebno solarnih elektrana. Investiranje u obnovljive izvore energije daje BiH u perspektivi veliku šansu koje će implicirati dalji razvoj industrijske proizvodnje i međunarodnog povezivanja i suradnje'', rekao je Momir Tošić, direktor Makroenergetskog sektora Vanjskotrgovinske komore BiH, inače partnera sajma.

U proteklim godinama ovaj sajam ''Energa'' se potvrdio kao uspješan i atraktivan međunarodni sajam energetike i kao jedna od važnih i uspješnih poslovnih manifestacija u oblasti energetike u Bosni i Hercegovini i regiji.

''Uvjereni smo da će pripremljeni programski sadržaji ovogodišnjeg sajma i Konferencije ''Energa'' predstavljati korisne i atraktivne događaje koji će okupiti i pobuditi pažnju mnogobrojnih sudionika iz biznisa i znanosti, izravno ili neizravno povezanih s energetskim sektorom'', rekao je Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma.

Ovogodišnji sajam okupio je 28 izlagača koji predstavljaju više od 60 gospodarskih subjekta koji dolaze iz osam zemalja užeg i šire regije. Riječ je o uglednim domaćim i stranim institucijama iz oblasti energetskog sektora

Sajamski dio postavljen je u SKPC "Mejdan", a prvog dana vrata sajma su otvorena samo za poslovne posjete. Posjete za građanstvo su predviđene 12. i 13. lipnja, a sav prihod od prodanih ulaznica će bit doniran u humanitarne svrhe.

Kopirati
Drag cursor here to close