Zanimanje za BiH

Nijemci na Balkanu traže dobavljače

Gospodarstvo / Flash | 19. 08. 2016. u 14:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtkama iz BiH otvara prilika za poslovnu suradnju sa njemačkim partnerima koji na zapadnom Balkanu traže dobavljače iz srodnih proizvođačkih oblasti.

Njemački proizvođači prepoznali su vrijednost i potencijal tvrtki sa zapadnog Balkana. Tim povodom Predstavništvo njemačkog gospodarstva (AHK) i njemačka Savezna asocijacija za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME) pozvale su poduzeća iz BiH na jednodnevni poslovni forum "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama zapadnog Balkana", koji će biti održan 19. listopada u Pragu.

Cilj ove inicijative jeste da se izabrane kompanije iz baltičkih zemalja, Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, koje se bave strojogradnjom, metalopreradom, proizvodnjom komponenti za auto-industriju i preradom plastike i gume sastanu
sa njemačkim firmama koje su zainteresirane za poslovne kontakte sa njihovim novim potencijalnim dobavljačima, javlja Akta.ba.

"Učešće na forumu je do sada potvrdilo 16 njemačkih tvrtki koje će pristigle prijave iz BiH analizirati i na razgovore pozvati one koji im budu zanimljivi. Ostale firme će moći voditi neformalne razgovore sa njemačkim nalogodavcima", navedeno je u pozivu.

Glasnogovornik gospodarske komore RS Vladimir Blagojević kaže da je ova inicijativa još jedna dobra prilika za povezivanje gospodarstvenika i traženje novih poslovnih partnera, ali i za unapređenje postojeće poslovne suradnje.

"Naši gospodarstvenici će se na ovaj način upoznati sa izuzetno zahtjevnim njemačkim tržištem. Proizvođači će vidjeti mogu li ispuniti njihove stroge zahtjeve, ali ujedno i jačati vlastitu konkurentnost i kapacitete", naveo je Blagojević i dodao da je kompanijama iz BiH koje zadovolje stroge njemačke kriterijume to dobar pokazatelj da će biti uspješne ukoliko izađu na bilo koje tržište.

Firme iz BiH koje su zainteresirane za učešće na pomenutim poslovnim susretima mogu poslati prijavu na adresu Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH do 2. rujna, a kotizacija iznosi 295 eura. Troškove prevoza i smještaja sudionici foruma snose samostalno.

Njemačka je i prošle godine iskazala zanimanje za pronalazak dobavljača sa područja zapadnog Balkana, a među 100 kompanija sa kojima bi gospodarstvenici iz ove zemlje rado surađivali našlo se i 14 firmi sa područja BiH. Među njima su bile četiri firme iz RS, odnosno "Jelšingrad Livar" iz Banja Luke, "Metalna industrija Prijedor" iz Prijedora, "Mreža network" iz Dervente i firma "Topinoks" iz Prnjavora.

Kopirati
Drag cursor here to close