Izvoz

Nije sve tako crno: Gologuza BiH oblači strance

Gospodarstvo / Flash | 06. 10. 2014. u 08:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cipele proizvedene u BiH nose stanovnici brojnih drugih država kao što su Japan, Amerika, Nizozemska i Italija, a široka je i lepeza zemalja u koje izvozimo odjeću poput Norveške, Njemačke, pa čak i Južne Koreje, pišu Nezavisne novine u tekstu o izuzecima koji postoje u crnoj slici BiH.

Iako su u BiH brojna poduzeća u proteklim desetljećima zatvorena ili dovedena na rub propasti, ima i onih koja uspješno posluju i svojim proizvodima dobivaju tržišnu utakmicu na zahtjevnim tržištima, gdje potrošači imaju istančane ukuse, navode Nezavisne novine.

Kompanija "Alma-Ras" Olovo, koja se bavi proizvodnjom rublja i spavaćeg programa za sve generacije, svoje proizvode izvozi u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Norvešku, Njemačku i Južnu Koreju.

I to nije sve, jer je rukovodstvo ovog poduzeća, kako kažu, u završnim pregovorima za izvoz u Sloveniju, Kosovo, Albaniju, Francusku i Rusiju, a u tijeku su i pregovori sa zemljama Perzijskog zaljeva.

"Izvozi se kompletan proizvodni program. Naši ino-partneri su izuzetno zadovoljni kako izgledom naših proizvoda, tako i kvalitetom. Informacije koje dobivamo od njih, a koje dolaze od njihovih kupaca, su da su kupci u prvi trenutak pozitivno iznenađeni dizajnom i kvalitetom proizvoda koji dolazi iz BiH, a nakon toga dolazi zadovoljstvo mogućnošću kupovine finog rublja i spavaćeg programa koji je izrađen od prirodnih materijala i koji ima fer cijenu", naveli su iz kompanije "Alma-Ras".

Jedna od tekstilnih firmi koje izvoze na strana tržišta je i poduzeće "HM promet" iz Maglaja, gdje je zaposleno oko 330 radnika koji, između ostalog, kroje i radne odore za potrebe izvoza u Njemačku.

"Među krajnjim korisnicima naših proizvoda su 'Mercedes', BMW, 'KIA motors', 'Nissan', kao i veliki trgovinski lanci kojima šijemo radne uniforme", kazali su u tom poduzeću.

Bosiljka Dejanović, direktorica poduzeća "Sana Linea" iz Kostajnice, kaže kako njihove proizvode izvoze na tržište Njemačke, te u Sloveniju i Srbiju.

"Kada je riječ o njemačkom tržištu, izvozimo im proizvode od njihovih sirovina, a naš je rad. Što se tiče naše kolekcije, izvozimo u Sloveniju i Srbiju. Riječ je o ženskoj lakoj kolekciji - bluzama, kostimima, haljinama", navela je Dejanović Nezavisnim novinama.

Pored tekstilnih poduzeća, izvozom se mogu pohvaliti i neke tvornice iz BiH koje proizvode obuću. Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće "Bema" Banja Luka, kaže da cipele proizvedene u ovoj tvornici nose stanovnici Italije, Njemačke, Austrije, Nizozemske, Japana, Amerike...

"Naravno da su oni zadovoljni jer su to vrhunske cipele, od kojih svaka maltene izgleda kao jedno malo umjetničko djelo. Takva je konkurencija da ne može proći nešto što nije perfektno sašiveno. Tu je utkano mnogo znanja, pameti i ljubavi", istaknuo je Umičević.

Radovan Pazurević, direktor tvornice obuće "Sanino" iz Dervente, kaže da rade ženski modni program, kao i obuću za svakodnevnu upotrebu, obuću za vojsku, planinarenje, te sportski program "Adidas". Njihova obuća, ističe, odlazi u Njemačku, Austriju, Italiju i Sloveniju.

"To su zemlje iz kojih dolaze firme s kojima mi najviše surađujemo u sustavu unutarnje obrade. Dakle, nama strani partner pošalje repromaterijal, a mi to oplemenimo, odnosno ugradimo svoj rad, i tu obuću šaljemo njima", kazao je Pazurević.

Kopirati
Drag cursor here to close