Narodna skupština

Nije podržana odluka o prodaji prijedorske 'Ljubije'

Gospodarstvo / Flash | 17. 05. 2017. u 14:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor tvrtki “Israeli investment group“ Commonwealth of Dominica nije danas podržana u Narodnoj skupštini RS-a.

Za odluku je glasalo 39, protiv su bila 34, a suzdržano je bilo sedam zastupnika.
Vlada RS-a je 12. travnja odlučila da se 64,99 posto akcija državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda tvrtki “Izraeli investment grupa“, procijenivši da su dali bolju ponudu od “ArcelorMittala”.

Izraelska kompanija ponudila je za akcije „Ljubije“ 92 milijuna KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 milijuna KM, ali ova odluka nije dobila većinu tijekom današnjeg glasanja u Narodnoj skupštini RS-a.

Tokom trajanja sjednice u blizini zgrade Narodne skupštine RS-a i danas se okupilo oko desetak radnika, članova sindikata "ArcelorMitala" Prijedor, a u parku „Mladen Stojanović“ oko 200 rudara „Mittala“, koji su tražili Vladu RS-a da povuče odluku o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor tvrtki “Israeli investment group“, jer strahuju za svoja radna mjesta.
I skupštinski Odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu točku dnevnog reda, ali iz Vlade to nisu uradili, jer su navodili da državni kapital u "Ljubiji“ treba da se proda tvrtki “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

Tijekom 2004. godine formirano je zajedničko poduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da bi praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog poduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.

“Israeli investment group“ bila je ponudila za akcije "Ljubije“ 92 milijuna KM, a "ArcelorMittal“ 63,6 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close