Preživljavanje

Ni pogibije ne sprečavaju tuzlanske kopače

Gospodarstvo / Flash | 05. 03. 2015. u 21:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nesreće u kojoj su četiri osobe poginule na površinskom kopu Dubrave kod Tuzle, ilegalni kopači ne ulaze u krug rudnika. Ali, kažu, uskoro se vraćaju starom poslu, jer od toga žive, kao i kopači koji ugalj vade u blizini kopa.

"Vidiš ovo ja sad pregrađujem, kasnije vadim ugalj, valja mi hraniti porodicu, niđe nisam, na birou sam...", govori Meho Dedić iz Gornjih Dubrava, koji živi kraj površinskog kopa u Dubravama.

Hoće li naći ugalj kada iskopa jamu, ili će se, kao i ova, napuniti vodom? Hoće li se na jamu obrušiti zemlja? Pitanja zamjenjuje odgovor - jama je izvor novca. Koliki, ovisi o ručno izvađenoj rudi.

Tridesetak eura je najveća dnevnica. Al Jazeerin sagovornik Selmir Rakovac od pogibije četverice prijatelja ne ide u kop ilegalno po ugalj. Ne krije da će uskoro ići u noćne ture traktorom. Kako kaže, do uglja su uhodane trase, postoje dva glavna ulaza u površinski kop u Dubravama, a sedamdesetak je sporednih puteva.

'Skupi ugalj i izađi' postupak je koji kažu sugovornici Al Jazeere znaju i mala djeca, no tako je nedavno mislilo pet nelegalnih kopača. Četverica nisu preživjela. Zemlja se obrušila na njih. No radnici i dalje ne odustaju i ne mare je li starinsko kopanje uglja legalno ili ne, jer kako kažu od nečeg moraju preživjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close