Među rijetkim županijama

Nezaposlene majke iz HBŽ-a će dobivati rodiljske naknade

Gospodarstvo / Flash | 26. 08. 2015. u 07:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezaposlene majke s područja Hercegbosanske županije uskoro će početi dobivati rodiljske naknade. Riječ je o 100 KM mjesečno u trajanju od godinu dana.

Naime, zastupnici Skupštine Hercegbosanske županije su na svojoj posljednjoj sjednici donijeli odluku o pravu na novčanu naknadu nezaposlenim majkama i odluku o izmjenama i dopunama odluke o pravu na naknadu umjesto plaće majci za vrijeme odsutnosti s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta, piše Večernji list.

Naknada umjesto plaće

Govoreći o odluci o pravu na naknadu nezaposlenim majkama i pravu na jednokratnu naknadu za opremu novorođenčeta, ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Dragoslav Topić je kazao kako je potrebno nezaposlenim majkama, koje imaju velikih poteškoća u osiguravanju osnovnih sredstava za život, donekle olakšati financiranje potreba novorođene bebe u prvoj godini života.

Prema toj odluci, visina novčane naknade bi bila 100 KM mjesečno po novorođenom djetetu i trajala bi do navršene godine dana starosti djeteta. Kao razlog donošenja odluke o izmjenama i dopunama odluke o pravu na naknadu umjesto plaće ženi odnosno majci za vrijeme odsutnosti s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, ministar Topić je naveo potrebu da se majkama koje su u radnom odnosu s područja HBŽ osigura primanje naknade umjesto plaće za vrijeme dok se nalaze na rodiljskom dopustu i nakon istjecanja vremena od 60 dana za podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, ali u razmjernom broju mjeseci od podnošenja zahtjeva pa sve dok se koristi rodiljski dopust.

U preciziranju naknade umjesto plaće, ministar je istaknuo 100-postotni iznos od ostvarene osnovne plaće, ostvarene za redoviti rad i uvećane za minuli rad koju je žena odnosno majka ostvarila u mjesecu koji je prethodio.Inače, problem rodiljskih naknada je izražen u svim županijama u BiH.

ZH županija

Kada je riječ o županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom, dosada je jedino ZHŽ isplaćivao rodiljske naknade i nezaposlenim majkama. Inače, u ovoj županiji je dugo bio prisutan problem neredovite isplate rodiljskih naknada, što novi saziv Vlade pokušava popraviti.

Tako je u sedam mjeseci mandata ove Vlade uplaćeno ukupno 10 rodiljskih naknada. Prema riječima ministra financija Zapadnohercegovačke županije Tonija Kraljevića, cilj je do kraja godine kašnjenja u isplati svesti na minimum, naravno, koliko to bude dopuštalo stanje u proračunu ZHŽ. Inače, jučer su uplaćene rodiljske naknade za siječanj i veljaču 2015.

Problem rodiljskih naknada pokušava se riješiti i u Posavskoj županiji. Predsjednik Vlade PŽ-a Marijan Klaić pokrenuo je s mrtve točke 20 godina star problem isplate naknada po osnovi rodiljskog dopusta, piše Večernji list.

Nastojanje je predsjednika Klaića prekinuti dosadašnju praksu u kojoj su neki imali izdašne privilegije, a neki diskriminaciju i nesigurnost. Vlada će stoga, naglasio je predsjednik Klaić, na idućoj sjednici razmatrati uredbu o rodiljskim naknadama svim zaposlenim majkama, čime se želi otkloniti golema diskriminacija rodilja između privatnog i javnog sektora i uvesti rodiljska naknada svim ženama koje su u radnom odnosu, bez obzira na status poslodavca kod kojeg imaju zasnovan radni odnos.

U Srednjobosanskoj županiji rodiljsku naknadu imaju samo zaposlene majke, a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ne postoji rodiljska naknada. U ovoj županiji majke imaju pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 400 konvertibilnih maraka, međutim, zbog činjenice da u ovoj županiji još uvijek nije formirana Vlada, isplata kasni više od osam mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close