Maćehinski odnos

Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali Bijaču

Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2016. u 09:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvjestotinjak poljoprivrednika iz Zapadnohercegovačke županije blokiralo je u utorak autocestu na GP Bijača, tako da je sav promet na tom prijelazu iz oba smjera onemogućen.

Po riječima predsjednika Udruge poljodjelaca u Zapadnohercegovačkoj županiji Dubravka Vukojevića, Udruga je organizirala prosvjed upozorenja zbog teškog stanja u poljoprivredi i "maćehinskog odnosa Federalnog ministarstva poljoprivrede prema poljoprivrednim proizvođačima u toj županiji".

Prosvjed poljoprivrednika je završio oko 13 sati otkad je GP Bijača otvoren za promet

"Ovo je blokada upozorenja, a ako se ništa ne riješi, ostat ćemo ovdje dok se naši zahtjevi ne usvoje“, kazao je Vukojević za Fenu, dodavši kako postoji mogućnosti da se prosvjed proširi i na druge županije u Federaciji.

Poljodjelci traže žurni obračun i isplatu poticaja za biljnu proizvodnju u 2015. godini, odnosno izmjenu pravilnika o novčanim poticajima u kojima se, kako navode, ne može na leđa seljaka svaljivati uređivanje tržišta, a traže i žurno donošenje mjera potrebnih za zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje prelevmana ili drugih mjera koje bi omogućile rentabilnu proizvodnju.

Osim toga, poljoprivrednicima smeta i to što, kako kaže Vukojević, nema kontrole inozemnih poljoprivrednih proizvoda, što sprječava konkurentnost domaćih proizvođača.

"Dosta nam je više toga da nema nikakvih kontrola uvoza poljoprivrednih proizvoda u BiH i što se, uz ostalo, uvozi i raznorazno smeće", ističe Vukojević.

Također, poljoprivrednike smeta i to što se pravilnici i programi za poljoprivrednike donose bez ikakvih konzultacija s njima.

Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva se zbog prosvjeda obratilo priopćenjem u kojem su naveli kako je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, održao sastanak s predsjednikom Udruge Dubravkom Vukojevićem, 7.4.2016. u Sarajevu, prilikom kojeg ga je detaljno upoznao s činjenicama oko obrade zahtjeva za poticaje za povrće.

Naime, u procesu kontrola utvrđeni su fiktivni otkupni blokovi otkupljivača povrća, a jedan od uslova za ostvarivanje prava na poticaje iz Pravilnika i Programa podršci poljoprivrede jeste i ispravnost otkupnih blokova koji se dostavljaju uz zahtjev za dodjelu novčanih podrški.

"Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove, svojim kontrolama i dostavljenim izvještajima utvrdili su nepravilnosti kod brojnih otkupnih blokova. U proces provjere je uključena i Federalna uprava policije. Nakon okončanja procesa provjere i kontrole, svi ispravni zahtjevi bit će stavljeni na listu prioriteta i riješeni u što kraćem periodu. S druge strane zahtjevi za koje se utvrde nepravilnosti, bit će odbijeni u skladu s Pravilnikom i Programom'', rekao je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

S područja Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije do sada su odobreni zahtjevi za 36 klijenata u iznosu od 119.420,00 KM.

''Zahtjevi su bili uredni i bez nepravilnosti, upućeni su na trezor za plaćanje, a realizacija se može očekivati narednih dana. Ovom prilikom apeliramo na naše poljoprivrednike da dijalogom rješavamo sve probleme i otvorena pitanja s ciljem zaštite i unapređenja poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji'', priopćeno je iz Ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close